Hogyan tároljunk helyesen burgonyát?

hirdetes

Egy gondos háziasszony már jó előre gondol a hosszú téli hónapokra, amikor a földek a hótakaró alatt pihennek, s a zöldségnövényeket maximum a tároló helyiségekből szedhetjük föl. A burgonya tárolása igencsak egyszerűnek tűnő feladat, ám igényel némi szakértelmet, hogy január-február környékén se kelljen szűkölködnünk fogyasztásukban. Hogyan érhetjük el, hogy ennyi időn keresztül se zöldüljön be (igen mérgező!), ne csírázzon ki, vagy fertőződjön meg megannyi gomba által a helyesen tárolt burgonyánk?

 

A jó tárolás alapfeltétele minden zöldségnövény esetében ugyanaz, vagyis, hogy egészséges, sérülésmentes gumók kerüljenek csak be a tároló helyiségbe, különben hamar romlásnak indulnak, megfertőzvén a környezetükben lévő egyedeket is! A raktározás történhet hagyományosan pincében, vermeléssel vagy prizmás módszerrel, de aki éppen lakásban él, és nem rendelkezik külön pincerésszel, az se keseredjen el, ugyanis ha talál a lakásban egy elkülönített párás hűvös, sötét helyet, akkor máris nyert ügye van (spejz). A lényeg, hogy a burgonyának igenis párás helyiségre van szüksége (4-6 fokkal), mert száraz helyen kiszárad, elfonnyad, melegebb hőmérsékleten pedig hamar csírázásnak indul.

Pincetárolásnál, vermelésnél, prizmázásnál („Gyökérzöldségeink tárolása” cikkemben részletesen kifejtve megtalálhatóak a módszerek) mindig ügyeljünk arra, hogy burgonyánk lehetőleg még földes legyen, ne mossuk, tisztítsuk meg csupán esztétikai szempontból, a vásárlás során is erre külön figyeljünk. Legalkalmasabb fajták a téli tárolásra:

  • Laura (piros héjú, sárga húsú)
  • Agria (sárga héjú, sárga húsú)
  • Balatoni rózsa (sötét rózsa héjú, sárga húsú)
  • Marabel (sárga héjú)
1. ábra: vermelés

Ha van erkélyünk, akkor ott is tárolhatunk zsákos burgonyát, vagy rekeszekbe helyezzük őket és egy erős vastag szőnyeggel vagy hullámpapírral jól bebugyoláljuk, hogy ne fagyjon meg (ezt inkább kisebb mennyiség esetében tegyük meg, mert nem véd 100%-osan).

 

Minden esetben ki kell takarítani a tárolás előtt az adott helyiséget, legyen szó pincéről vagy spájzról, mert az addig megtelepedett esetleges penészgombák elpusztíthatják a teljes készletünket, jobb megelőzni a bajt! Ezek után pincében raklapokra helyezett rekeszekbe tároljuk a krumplit. Időről időre tekintsünk rá, mert ha elhanyagoljuk ezt a műveletet, akkor egyrészt nem vesszük észre, hogy kicsírázott burgonyánk (ez ugyanis kitűnően összefonnyasztja őket), másrészt ilyenkor leljük fel az esetleges gombatámadás áldozatait is, melyeket egy hirtelen határozott mozdulattal villámgyorsan távolítsunk el társai közül.

Ha esetleges bezöldülést tapasztalunk, akkor valami hiba történt a sötétítéssel, ugyanis a burgonya fényre zöldül. Ilyenkor nem csak a héja, hanem az alatta lévő húsos réteg is zöldül (ezek a gumók nagyobb mennyiségű szolanin glikolalkaloidokat tartalmaznak, amelyek mérgezőek, ezért fogyasztásra alkalmatlanok).

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Biztonsági megerősítés *