Hogyan legyen sok, egészséges kövirózsám?

hirdetes

A kövirózsa telepítése során figyelni kell a termesztéstechnológiai előírásokra, melyek nem betartása akár a termésmennyiség rovására is mehet. Tapasztalat szerint a kövirózsákból az egyéves fiókrozettákat érdemes eldugványozni, lehetőleg kora őszi időszakban, hogy a gyökérzetnek legyen ideje még a tél beállta előtt a talajban megerősödnie. Fehér fátyolfólia használata kedvezőbbé teszi a kövirózsák növekedését, mert nem csak a téli, hanem a kora tavaszi fagyok ellen is jobban védi a növényeket, hiszen alatta jobban megmarad mind a páratartalom, mind a magasabb hőmérséklet, így kedvezőbb feltételek mellett kezdhet neki a növény a tavaszi növekedésnek. Fontos továbbá a megfelelő hely kiválasztása, ahol a víz lefolyása megoldott, vagyis nincs pangó víz, valamint kellően napsütötte a terep. Talaj tekintetében Pásztor József kövirózsa szakértő azt írja, hogy a feltöltött föld mellé keverjünk be kő- és tégladarabokat, esetleg bontási törmeléket, durva, nagy darabos salakkal, mert így a vízelvezetés jobban megoldott lesz, ám csak akkor, ha valamelyest lejtős területre telepítünk (sziklakertet hozunk létre)

A kövirózsa szaporítása

Magvetéssel, és vegetatív úton is történhet, bár az előbbi igen ritka esetben fordul elő, ennek legfőbb oka, hogy nálunk nem lehet kapni magot. Apró, sárgásbarna magjai hamar elvesztik csírázóképességüket, s így még az adott évben el kell vetni, amennyiben ragaszkodunk a szaporítás effajta módjához.

A sarjleválasztás (vegetatív szaporítás) jelentősége

A vegetatív módon történő szaporítás több szempontból is célravezetőbb. Elsősorban a már gyökérzettel is rendelkező fiókrozettákat kell mechanikus úton leválasztani az anyanövényről, ez történhet késsel, esetleg metszőollóval, majd a kiültetés helyére szállítva (szellős helyen, földlabdával, semmiképpen sem műanyag zacskóban) ott elültetjük őket. A levéldugványozást március-áprilisban hajtsuk végre. A tavaszi kiültetés során figyelemmel kell lenni arra, hogy a laza talajból a macskák, madarak esetlegesen kikaparhatják a frissen telepített növényeinket, így az első időszakban érdemes lefedni őket valamely hálóalkalmatossággal. Az új ültetésű növényeket eleinte naponta érdemes megöntözni, hogy a gyökereik hamarabb a talajba megnövekedhessenek. Figyelni kell arra is továbbá, hogy az elvirágzott egyedeket ne húzzuk ki a talajból, mert ezzel megkockáztatjuk azt, hogy az éppen növekvő sarjakat is elpusztíthatjuk, vagy esetlegesen szomszédos egyedek gyökérzetét megsértjük.

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
20 − 6 =