Hibiszkusz Rozella – Trópus az otthonunkban

hirdetes

Az egyik leggyönyörűbb trópusi dísznövény a Rozella (Hibiscus sabdariffa) néven emlegetett afrikai mályva, pampola vagy teahibiszkusz. Amellett, hogy igen csak mutatós dísznövény, egyben kiváló gyógynövényként is funkcionál. Ez a közel 1,5 m magasra megnövő cserje akár hazánkban is termeszthető, s bár virágai csupán 1-2 napig nyílnak, ezt a tényt ellensúlyozza egész éves virághozatala. Nézzük, ezen kívül miért is érdemes foglalkozni vele!

 

A hibiszkusz csészeleveleinek virágzatát évezredek óta alkalmazzák kiszárítva teaként, tűzvörös színével, kissé savanykás, de finom ízével a legkisebbek szívéhez is elér. Mivel nagyon magas a C-vitamin tartalma, ezért télen különösen kedvelt forró ital (immunerősítésre), de étvágytalanság esetén vagy veseműködés fokozására (vízhajtó) is szokták iszogatni. Tartalmaz többek között almasavat, aszparginsavat, béta – karotint, flavonoidokat, sztearinsavat, vasat valamint B1-, B2- és B3-vitamint. Görcsoldóként is alkalmazzák, de baktériumölő hatása (főleg felső légúti hurut esetén nyákoldóként) miatt is kedvelik.

 1. 1. ábra: Szárított virágzata

 

Mivel trópusi növény, ezért a magokat magas hőmérsékleten kell csíráztatni, akár 25-28 fokon, s amelyiknek keményebb a magja, érdemes langyos vízbe beáztatni 24 órára és utána vetni. Laza, tőzeges földbe vessük a magokat, ez a közeg mindig legyen nedves, de sohase álljon meg a cserép vagy szaporító tálca alján a víz, mert akkor a magok megfulladnak. Ha kikeltek a pici magoncok, akkor ügyeljünk rájuk, mert érzékenyek a huzatra és a hidegre. Ha begyökeresedett sikeresen, akkor érdemes őket áttűzdelni nagyobb cserepekbe. Aki kineveli első sikeres Hibiszkuszát, annak jutalmul elárulom, hogy innentől már hajtásdugványozással érdemes szaporítani, mert ott csak a friss egyéves, még nem fásodott hajtásokat kell vízbe tenni egy kis gyökereztető hormon hozzáadásával. Hamarosan gyökeret ereszt, s már ültethető is cserepekbe.

Legideálisabb, ha könnyű, porózus talajba ültetjük a magoncokat, amely álljon föld : tőzeg : mulcs 2:2:1es arányából.

Egész nevelése alatt magas páratartalmat fog igényelni, ezért akár egyből tehetünk is melléje egy szobai párásítót (természetesen, akinek van kertje, és tavasszal vagy nyáron veti el a magokat, az fóliasátorba helyezze a szaporító tálcákat, mert ott könnyebb elérni a magas páratartalmat, mint a lakásban). Tápoldatozásra nagy szüksége van, mert a cserepekben lévő föld tápelemeit viszonylag rövid idő alatt feléli, így tavasztól őszig heti egyszer nyugodtan tápozzuk gazdaboltban kapható tápszerrel, bőséges virágzással fogja meghálálni gondoskodásunkat. Téli időszakban hagyjuk őt pihenni, ilyenkor kevesebb öntözést igényel, tápoldatozást pedig egyáltalán nem. Érdemes ősszel a pihentetés előtt, és tavasszal, a hajtásnövekedés időszaka előtt megmetszeni alaposan a növényt, hogy minél szerteágazóbb, bokros habitust kapjunk.

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

25 hozzászólás

 1. Elnézést kérek, de idős emberként nehezen tudom elvégezni, hogy olvasni tudjam az Önök Rovatát, s a Regisztrációm rendjén van?? Nem értem akkor, hogy miért nem találom a HOLD-naptárukat.köszönettel: László

 2. Nagyon szep es tartalmas leiras. Lassuk a nyertesek kozt leszek-e?

 3. A regisztráció rendben van. Holnap, este 7-kor megy a jövő heti HOLDNAPTÁR.

 4. Ezt csak szobanövényként tudod nálunk tartani, mert fagyérzékeny. Nem mocsári hibiszkusz!!!

 5. Nagyon szeretem a hibiszkuszokat !!!!Minden színben imádom !!!!Szeretném !!!!

 6. Kedvenc virágaim közé tartozik !!!Nagyon szeretnék nyerni !!!!

 7. Most tudtam meg, hogy a hibiszkusz viraga teakent fogyaszthato. Igaz meg nincsen hibiszkuszom, de bizom benne, hogy lesz.

 8. Szeretnék érdeklődni, hogy magokat lehet-e venni nekem a fehér piros középpel kellene. Gyönyörűek a hibiszkuszok, vagy még milyen színben vannak? Várom megtisztelő válaszukat. Üdözlettel Vizhányóné

 9. Előjegyeztetni lehet, mert korlátozott mennyiségben érkezik külföldről. Különféle színekben rendeltünk, de majd akkor derül ki, ha itt lesznek! Itt tudsz előjegyzés t kérni! Az árakról, színekről mindenkit kiértesítünk, akik feliratkoztak. ELŐRENDELÉS HIBISZKUSZ

 10. Előjegyeztetni lehet, mert korlátozott mennyiségben érkezik külföldről. Különféle színekben rendeltünk, de majd akkor derül ki, ha itt lesznek! Itt tudsz előjegyzés t kérni! Az árakról, színekről mindenkit kiértesítünk, akik feliratkoztak. ELŐRENDELÉS HIBISZKUSZ

 11. Nem mindegyik fajta fogyasztható. A kerti hibiszkus, nem!

 12. Nekem nincs hibiszkuszom, de olvasva róla a cikket, látva a képet szeretném ha lenne.

 13. Csodálatos színes virág. Szeretném kipróbálni,nyáron szép látványt nyújthat.

 14. Nagyon szeretnék ilyen magot, mert én már ittam ilyen teát és olyan forralt bor fűszert is kaptam aminek egyik összetevője a hibiszkusz virág volt. Remélem benne leszek a nyertesekben.

 15. Nagyon szép színekben vannak. Hibiszkusz teát sokat iszom. Szeretnék egyik nyertes lenni.

 16. Nagyon-nagyon szeretem a hibiszkuszokat Egyik kedvenc virágom !!!!

 17. Gyönyörű , ez még hiányzik a gyűjteményemből!!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
tizenegy + tizenhét =