Hasznos rovarok a kertünkben

hirdetes

Hasznos rovarok a kertünkben

Sok szó esett már a kártevő rovarokról, amelyek megkeserítik minden kis kertész – és nem utolsó sorban szeretett növényeink- életét, de ha nem szaladunk egyből a permetező gépünkért és nem fújunk mindenféle mérgező vegyszert szanaszét növényeinkre, akkor a kártevő rovarok mellet szép csendben fel fognak tűnni hasznos társaik is. Ők azok, akik beporozzák gyümölcsfáinkat, megeszik a kártevőket, jelenlétükkel színesítik virágainkat és az egész kertünket. A veszélyes permet-és gyomirtó szerek helyett tehát törekedjünk kertünk biodiverzitásának fenntartására. Mi sem egyszerűbb ennél.

Hasznos rovaraink szeretnének pl. télen elbújni a hideg és a fagy elől, így készítsünk számukra kisebb leveles-gallyas kupacokat kertünk egy-egy szegletébe. Ültessünk vagy vessünk minél többféle növényt (dísz-, gyógy-, fűszernövényeket, zöldségeket, gyümölcsöket), rendszeresen gyomtalanítsunk (kézi erővel), hogy szép és igényes kertünket minél több kellemes és hasznos rovar látogathassa (így hamarosan megjelennek a csicsergő madarak is). Nézzünk egy pár mindenki számára hasznos rovart, amelyek ha felbukkannak nálunk, akkor ideje üdvrivalgásba kitörnünk:

Katicabogár

Katicabogarak: Nem csupán a levéltetvek nagy ellenségei, de a pajzstetveket, atkákat és a takácsatkákat is jelentősen pusztítják mind a lárvák, mind pedig a kifejlett katicabogarak. Mindemellett a lisztharmat gomba micélium szálait is fogyasztják. Nagyon érzékenyek a vegyszerekre, hamar odébb állnak a megmaradt egyedek, ha permetezünk a közelükben. Ragadozó életformájuk ellenére szerencsére csak a kártevőket fogyasztják, de élete során 1 katica naponta 40-60 levéltetvet is elfogyaszt. Reszkessetek kártevők!

Futrinka

Futrinkák: Csigákat, férgeket, pattanóbogarakat, drótférgeket, pajorokat, ászkákat és egyéb gerinctelen kártevőket is elfogyasztanak. A ragadozó futrinkák az elejtett zsákmányukat rágóik segítségével befecskendezik emésztő nyálukkal, így fogyasztják el őket. A lárvák és a kifejlett egyedek egyaránt ragadozóak. Közeli rokonaik a cicindélák (homokfutrinkák), ezek a rovarok gyorsan repülnek és futnak, és hatalmas fésűs rágóikkal minden kártevőt miszlikbe aprítanak.

Holyva

Holyvák: Leginkább az árnyékos, nedves területeket kedvelik, tehát akinek van kis tava, az büszkélkedhet holyvákkal is. A többségük ragadozó életmódot folytat, néhányuk korhadékevő, mások virágporral, moszatokkal, gombákkal táplálkozik. A lárváik szintén tizedelik a kártevő rovarokat, levéltetveket, levéldarazsakat, férgeket, apró csigákat. Még télen is aktívak, ezért népiesen hóférgeknek is nevezik őket. Hogy meg is maradjanak kertünkben (csakúgy, mint az összes hasznos rovar esetében) támogassuk élőhelyük kialakítását és csökkentsük minimálisra vagy nullára a permetszerek használatát.

Fátyolka

Fátyolkák: A barna- és zöldfátyolkák lárvái kitűnő természetes ellenségei a levéltetveknek, levélbolháknak, légylárváknak, hernyóknak, pajzstetveknek, atkáknak és takácsatkáknak. Egy lárva élete során akár 500levéltetvet is elfogyaszthat.

Említésre méltó hasznos rovarok még a fülbemászók, a zengőlegyek, a rabló legyek, a ragadozó gubacsszúnyogok, a fürkészlegyek, a hangyák, a tücskök, és a fürkészdarazsak. Ez utóbbiak tulajdonképpen élősködőek, mégpedig úgy, hogy a kifejlett példányok tojócsövükön keresztül bejuttatják a kártevők testébe petéiket, amelyek a gazdaállat szervezetében kikelnek és elpusztítják azt.

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
19 + 7 =