Gyümölcseink téli tárolása

hirdetes

Az emberek többsége ma már nem bajlódik a gyümölcsök téli tárolásával, hiszen a hipermarketekben bármikor megvásárolható bármelyik gyümölcs, azt a hamis illúziót keltve bennünk, hogy folyamatosan friss árut vihetünk haza szatyrunkban. Ezek a gyümölcsök azonban szintén hatalmas méretű tárolókban vannak felhalmozva, gyakran vegyszeresen kezelve, hogy könnyebben elálljanak hosszú ideig. Ezek a permetszerek a legtöbb esetben egy alapos megmosás után is rajta maradnak a gyümölcsökön, így tudtunkon kívül folyamatosan mérgezhetjük magunkat, holott éppen egészségünk megőrzése lenne a cél. Érdemes tehát biztos helyről vásárolva (helyi-, bio- vagy őstermelőtől) nagyobb mennyiségben elraktározni a tél során gyümölcseinket, ha helyesen cselekszünk, akkor akár még márciusban is ép, egészséges gyümölcsöt ehetünk. Lássuk a legismertebb télen is tárolható gyümölcseinkkel hogyan bánjunk.

  1. Almák: Az almák utóérőek, vagyis tárolhatóságuknak titka anyagcsere folyamatuk lelassítása. Alacsony hőmérsékleten (1-3 fok), pincében vagy kamrában , esetleg a szabadban veremben, szalmával bélelve tároljuk almáinkat. A pincében ládában elhelyezett almákat mindenképpen nézzük át 2-3 hetente, mert ha egyikük el kezd rothadni, az egész láda áldozatául eshet. Ha spejzünkben 5 foknál melegebb van, akkor valószínűleg hamarabb ráncosodni, puhulni kezdenek a gyümölcsök. Ilyen esetben alkalmazzunk egy nagyon egyszerű trükköt: tegyünk 4-5 db almát egy műanyag zacskóba, majd kössük össze a száját, de szúrjunk bele pár kis lukat (így a szén-dioxid távozni tud, de a páratartalom megmarad). Jonathan almát 2-4 hónapig, Idaredet akár 6-8 hónapig is el lehet tárolni.
  1. Körték: Tévedés, hogy a megmosott, hűtőben tárolt körték tovább elállnak. Érdemes a kamrában a polcokon, egymással nem érintkezve tárolni, vagy a teraszon papírba csomagolva a fagyokig szépen elállnak. Aszalva is lehet mindkettőt tárolni, ekkor ugyanis a gyümölcsben található értékes tápanyagok koncentráltan mind megmaradnak.

 

  1. Dió: A diót érdemes héjastul tárolni, raschel hálóban, felakasztva (egerektől védve) pincénkben, és csak annyit megpucolni, amennyit egyszerre elfogyasztunk belőle. Ha nincs tároló helyiségünk, és pucolásra kényszerülünk, akkor a legoptimálisabb kis zacskókban elhelyezni, és a mélyhűtő gondjaira bízni. Amikor előveszünk egy nagyobb adagot, akkor alaposan olvasszuk ki, kissé pirítsuk meg, majd jól lezárható üvegedényben (molyoktól védve) hosszú ideig frissen tartható.

Jó, ha tudjuk, hogy a gyümölcsök élettani folyamatai a betakarítás után is folytatódnak. Az érés során ezek a gyümölcsök az etilén nevű hormont állítják elő, minek hatására a keményítő és a szerves savak cukorrá alakulnak, a pektin lebomlik, végül a gyümölcs húsa megpuhul. Éppen ezért szedik le a gyümölcsöket még féléretten, így az áruházak polcain már az etilénnel kezelt példányokkal fogunk találkozni.

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Biztonsági megerősítés *