Gyökérzöldségeink tárolása

hirdetes

Múlt heti cikkemben felvázoltam a még talajban lévő zöldségek (javarészt gyökérzöldségek) felszedésének időszerűségét, ám ezeket a nagy gonddal megtermesztett zöldségeinket szeretnénk a tél folyamán megfelelő körülmények között elraktározni, hogy átvészelhessük velük ezt a (növényzet szempontjából) szegényebb időszakot. Ha okosan cselekszünk, akkor egész télen rendelkezésünkre lesz bocsátva a megfelelő zöldségmennyiség, hiszen szervezetünk számára fontos, hogy szezonális zöldségekkel és gyümölcsökkel lássuk el (mert lássuk be, a bevásárlóközpontok széles választéka nem igazán erre akar ráébreszteni minket).

1. ábra: Pincében tárolás

A tárolási feladatokat mindenképpen a tárolók takarításával kell kezdeni. Ha nem kellően szellős (vagy gombásodásra hajlamos) a hely, akkor először ürítsük ki, majd ezután érdemes kimeszelni, kifertőtleníteni a penészgombák elszaporodásának megakadályozása végett. Ezután alaposan szellőztessük ki, ezáltal meg is teremtettük a kedvező feltételeket a zöldségek téli tárolásához.

A gyökérzöldségeket pincében, prizmában vagy veremben lehet tárolni. Pince esetében ügyeljünk arra, hogy bizony a legtöbb ilyen jellegű helység egyáltalán nem annyira hűvös, mint hinnénk. A pincék többségében átlagosan 14-15oC körüli a hőmérséklet, amely nem kedvező zöldségtárolásra (esetükben a 4-5oC és a magas (90-95%-os) páratartalom a legoptimálisabb), ám ha csak nincsen egy erre a célra szánt beállított helyiségünk, akkor ősszel és télen gyakran szellőztessünk pincénkben, hogy le tudjon hűlni, vagy klímaszabályozóval beállítani az optimális hőmérsékletet. A páratartalom nagyon fontos tényező, ugyanis száraz levegőben a gyökérzöldségek vesztenek víztartalmukból, hamar megfonnyadnak. Túl nagy páratartalom esetén pedig jönnek a gombás megbetegedések, amelyek ugye hamar végigsöpörhetnek a teljes állományon. Ezért a tél folyamán állandóan ellenőrizzük minőségüket és rendszeresen szellőztessünk. Ha beteg terményt találunk, szívfájdalom nélkül repüljön ki a tárolóból, hogy a többit ne fertőzhesse meg!

2. ábra: Prizmás tárolás

Gyökérzöldségeink egyik legegyszerűbb tárolási módja az árkos módszer. Ehhez csupán ásni kell egy nagyobb méretű árkot a talajba, és belehelyezni a tárolni kívánt zöldségeket, ezt szalmával letakarni (később a fagyok beállta előtt föld is kerülhet rá). Kicsit macerásabb a termény előszedése, ugyanis csak fagymentes napokon lesz erre lehetőség.

A prizmás tárolást már nagyanyáink is alkalmazták. Az eltárolandó terményeket pár napig szikkasszuk, mielőtt a prizmába bekerülnek, egyébként a módszer ugyanaz, mint az árkos módszer esetében, szalmával takarunk kezdetben, majd a hidegebb napokon már földdel takarjuk be a terményeinket.

A harmadik legnépszerűbb tárolási lehetőség a vermelés. Ha ideiglenesen vermelünk, akkor csak egy árkot ásunk, ami viszont legyen jó mély (2 m-es kb.), ebbe helyezzünk tetőtartó oszlopokat, majd jöhet a takaróanyag, ami itt is a szalma. Ember legyen a talpán, aki viszont kimegy a mínusz 10 fokban és előkaparja belőle a húsleveshez való sárgarépát J A tetőt lehet nádból vagy deszkából készíteni, lényeg, hogy az eső ne essen bele a verembe, és kellően szellős legyen az egész rendszerünk.

3. ábra: Vermelés

A gyökérzöldségek tárolási feltételei és a tárolási idejük:

Zöldségfélék Hőmérséklet

(°C)

Átlagos fagyáspont

(°C)

Relatív nedvesség

(%)

Tárolási idő

(hónapban)

Sárgarépa 0–4,5 1,1 90–95 6
Petrezselyem 0–4,5 1,5 90–95 6
Zeller 0–4,5 1,0 90–95 5
Cékla 0–4,5 1,4 90–95 5–6
Retek (téli) 0–4,5 1,4 90–95 5–6
Vöröshagyma 0–4,5 1,1 70–75 6–9
Fokhagyma 0–3 3,7 70–75 6–9
Torma 0–1 3,1 90–95 5–6

Forrás: Zöldségtermesztők kézikönyve,(Dr. Balázs Sándor, Mezőgazda Kiadó)

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
öt × 2 =