Gyógynövény vagy dísznövény? Ősszel pompázók!

hirdetes

Minden ősszel virágzó növényt nagyon megbecsülünk, hiszen ebben a szürke borús időszakban minden színes kis virágnak örülünk, azonban tudjuk e, hogy legközelebbi rokonaikat a népi gyógyászatban is előszeretettel alkalmazzák mind a mai napig. Az Echinacea, a Verbéna és a Salvia talán sokak számára nem mond semmit (lévén ez a latin nevük), ám mindjárt kiderül, hogy már mindenki találkozott velük J

 1. Vasfű (Verbena x hybrida – dísznövény, Verbena officinalis – gyógynövény): Az egyik legkedveltebb egynyári
  1. ábra: Verbena officinalis

  növényünk, egészen október végéig díszíti kertünket. Szegélynövényként kiskertekbe vagy balkonládákban feszít. Gondozása a legegyszerűbb,

  2. ábra: Verbena x hybrida

  legtermészetesebb módon történjen, azaz az elnyílt virágokat vágjuk rendszeresen vissza, és öntözzük meg, amint szárad ki a földje. Napos helyre ültessük, teleltetése is elvileg lehet megoldott, amennyiben ez fagymentes, világos helyen történik. Gyógynövényként szerelmi bájital ősi keverékeként ismerték, emellett kismamák kedvelt gyógyteája, ugyanis méhösszehúzó valamint tejserkentő hatásáról is ismeretes, valamint az egyik legtökéletesebb gyulladáscsökkentőnk (főleg májgyulladás, bőrgyulladás, sebek) is. Idegerősítő szer, emellett a légutak legjobb barátja (Verbéna cukorka), hiszen antibakteriális és nyákoldó hatása közismert. Ha ez még nem lenne elég, akkor tudatom, hogy mindezek mellett még migrén, torokfájás, kimerültség, vérszegénység és álmatlanság ellen is keressük a patikában, herba házakban!

 

 

 1. Kúpvirág (Echinacea purpurea – dísznövény és gyógynövény is egyben):
  Ez a gyönyörű fészkes virágzatú évelő növény

  4. ábra: Echinacea cseppek
  3. ábra: Echinacea purpurea

  egészen őszig pompázik a kertünkben. Talajra szerencsére nem igényes, de gyógyhatásának érdekében érdemes napos területre és tápanyagban gazdag, lazább szerkezetű talajba helyezni (magvetéssel vagy tőosztással szaporítható). Gyógynövényként a drogot a növény gyökere (ilyenkor októberben gyűjtik) és a virágzata adja. Hatóanyagai fokozzák a leukociták működését, a falósejtek aktivitását, vírus- és baktérium ellenes) ezért a legerősebb immunerősítő az őszi – téli időszakban. Teáját vagy alkoholos kivonatát érdemes fogyasztani (Echinacea cseppek). Légúti- és húgyúti fertőzések ellen is javallott, emellett hörghurut, középfül- és mandulagyulladás, bőrbetegségek enyhítésére is alkalmazzák.

 

 1. Zsálya (Salvia splendens, Salvia horminum, Salvia farinacea – dísznövények, Salvia officinalis – gyógynövény): A paprikavirágként ismert évelő ( splendens) 30-40cm magasra megnövő, tűzpiros virágokkal rendelkező dísznövényt bizonyára sokan ismerik. A palánták csúcsát csípjük ki, ezzel elősegítjük a bokrosodását.

  5. ábra: Paprikavirág
8. ábra: Lisztes zsálya
7. ábra: Orvosi zsálya

Lisztes zsálya (S. farinacea) 50-60cm magas gyönyörű lila virágáról híres, eredeti hazájában (Észak- Amerikában) félcserjeként tartják számon, nálunk is ez a megjelenési formája, mindannyian napfényes területre vetendők (márciusban) fólia alá, de végleges helyükre kiültetni őket májusnál előbb nem szabad! A gyógynövényes verzióval szinte minden ember találkozott már, akár a szárított levél formájában (drog), akár élő növényként kis fűszerkertekben. Alkalmazása teaként ajánlott, főleg torok- és mandulagyulladásos időszakban. Kismamáknak tilos az alkoholos kivonatának alkalmazása, nem csak az alkohol, hanem a benne található tujon tartalom miatt, ami abortuszt válthat ki! Menopauza idején előszeretettel használják, ugyanis a túlzott verejtékmirigy működés, illetve a legyengült szervezet éjjeli izzadása ellen adható. Külsőleg borogatásként nehezen gyógyuló sebekre szokták használni. Fűszernövényként is tökéletes választás!

 

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
14 − nyolc =