Figyeljünk a madarakra!

hirdetes

Novemberben, amikor lehull a fáknak, bokroknak levele, és nehezen fellelhetőek a szerves és szervetlen táplálékforrások a természetben, akkor se feledkezzünk el szárnyas barátainkról, akik egész évben csicsergésükkel, színes tollazatukkal és persze kártevő irtásukkal segítik és színessé teszik mindennapjainkat. Ilyenkor télen meghálálhatjuk nekik egész évben végzett munkájukat azzal, hogy kihelyezünk számukra kedves kis madáretetőket, hogy a tél folyamán is megfelelő minőségű táplálékhoz és ivóvízhez juthassanak. Sok madarunk nem vonul télen melegebb éghajlatra, sőt mi több, az északi tájak madarai közül sokan hazánkban vészelik át a telet, gondoskodjunk hát róluk ebben a zord időszakban is!

Figyeljünk azonban arra, hogy milyen élelmiszereket teszünk ezekbe a mesterséges odúkba, mert akarva –akaratlanul is vannak olyan eleségek, amelyek több kárt okoznak, mint hasznot a madárkák bélrendszerében. Például a közhiedelemmel ellentétben kenyérmorzsákat inkább hanyagoljuk, mert a kenyér belső megduzzadhat a beleikben, ráadásul nem sok tápértékkel rendelkeznek. Csont- és lisztkukacot sem érdemes kihelyezni, mert egyrészt nem tudunk kellő mennyiséget beszerezni belőlük, másrészt egészségügyi kockázatot is jelentenek. Az étolajba mártott kenyérmorzsa bár jó ötletnek tűnhet elsőre, ezt is inkább felejtsük el, mert beszennyezhetik a tollazatot, ami könnyen pusztulásukhoz vezethet.

Ezek helyett helyezzünk ki inkább olajos magvakat, úgy, mint a fekete, nem sózott, natúr napraforgó magot (gazdaboltokban biztosan lehet mindig kapni), ezeken felül a köles, a muhar, a dióbél (a számunkra nem ehető fekete dióbél is megfelel), mogyoró, földimogyoró, kesudió, tökmag mind egyformán tökéletes eleségnek számít. Az állati zsiradék hozzáadása hasonlóan fontos, mint a magvak kihelyezése, ezért ne sajnáljunk kiakasztani egy-egy kisebb (nem sós) szalonna darabot vagy az úgy nevezett cinkegolyókat (faggyús madárkalács) az ágakra.

Ne higgyük, hogy a gyümölcsöket, zöldségeket csak mi emberek szeretjük. Az alma az egyik legkedveltebb táplálékforrás kismadaraink számára, a hibás, vagy megpuhult egyedeket nyugodt szívvel akasszuk ki egészben, vagy feldarabolva helyezzük az etetőkbe. Főtt zöldségekkel, főtt rizzsel is megkínálhatjuk őket, hálásan fogják fogadni ezeket a (számukra) ínyencségeket. Az etetőket helyezhetjük a talajra (vannak madarak, amelyek kifejezetten a talajon szeretnek táplálkozni), fára vagy egyéb tárgyra felakasztva, tálcákra kihelyezve, dúcetetőkbe rendezve vagy oszlopokra kitéve mesterséges odúként.

 

Ne feledkezzünk el arról, hogy inni is szeretnének kis alkalmi vendégeink, fagymentes napokon ivóvizet is helyezzünk ki pici itatókba, mert ebben az időszakban ez az egyik legnehezebben fellelhető forrás nekik.

Az etetés és itatás célja minden esetben az, hogy ebben a táplálékban és iható vízben szűkös időszakban átsegítsük ezeket a hasznos kis jószágokat, akik igenis számítanak ránk, hiszen e segítség nélkül a fagyos, jeges napokon akár éhen is pusztulhatnak! Cserébe egész télen gyönyörködhetünk szépségükben és kedves csicsergésükben!

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

 

 

 

 

 

– Te mivel eteted a madarakat télen?

1 hozzászólás

  1. Az a bajom, hogy már a madáreledel is olyan rohadt drága még a gazdaboltokban is a kimért is. Ti hol veszitek? Illetve mit adtok nekik? Annyira sajnálom őket, de sokszor még nekünk sincs mit enni! Köszönöm a tanácsokat!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Biztonsági megerősítés *