Fehér üröm nagy segítség a biokertésznek

Jó szomszédság a biokertészetben

hirdetes

Arthemisia absinthium

Jó barátja a biokertésznek, de nem árt, ha néhány dologra odafigyelsz vele kapcsolatban!

Mindig ültessük távol a konyhában használatos fekete ürömtől, nehogy összekeverjük őket.
Az üröm biztos védelmet nyújt a kártevőkkel szemben, de hatása nem kedvező a talajra. A giliszták elmenekülnek a fehér ürömmel beültetett területekről. Emiatt nem szabad a komposztra kerülnie.
A fehér ürmöt kivétel nélkül a ribiszkefélék, különösen pedig a fekete ribiszke közé ültessük, mert ez nyújtja az eddig egyetlen ismert biológiai védekezési lehetőséget a ribiszkerozsda ellen. A fehér üröm vetési, illetve ültetési helyét még évek múltán is felfedezhetjük, mert az utána következő növények növekedését gátolja.
Ha a káposztafélék közt a zeller védőhatása nem lenne elég, vágjuk le az ürmöt, és helyezzük a veszélyeztetett növények fölé.
Gertrud Franck: Öngyógyító kiskert

Kitűnő gyógynövény.

Hatásai:
Ha a fűből teát készítünk (1/4 liter vízre 5-8 gr), remek gyomorerősítőt, étvágy- és emésztésgerjesztőt (aperitív, digestív), epehajtót (kolagóg), szélhajtót (karminatív), féreghajtót (anthelminticus) és vértisztítót kapunk. Ezért használják kólika, májbaj, ideges gyomorbajok, savelégtelenség, sárgaság, vízkórság ellen, és mint vizelethajtót is.
Alkalmazásai:Borogatás formájában ideges álmatlanság ellen hat, epilepsziás betegek a gyökerét porrá törve fogyasztják. Szembetegségre jól bevált a belőle készített szemvíz. Reumás panaszok esetén forró, száraz vagy nedves borogatást szoktak alkalmazni. Vesepanaszok és vizeletürítési zavarok esetén a virágos hajtásokból készített és vizelethajtó hatásúnak vélt főzetet isszák. A más növényekkel együtt elkészített gyógyteát köhögés csillapítására fogyasztják, míg a növény hajtásaiból és leveleiből készült főzetet vagy a porított növényt ekcémák és sebek kezelésére használják. Még bolhaűző szerként is ismerik. A népi állatgyógyászatban takarmányba keverve vagy főzetként emésztés- és étvágyjavítónak használják.
Ajánlott napi adag:2-3 gramm virágos hajtás, valamint azzal egyenértékű kivonat.

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
tizenkilenc − tizenhét =