Érdekességek a paradicsomról

hirdetes

 

Érdekességek a paradicsomról
Az igazat megvallva már el is múlt, de még most sem késő a késői palántákat kiültetni szabadföldbe, hiszen a palánták már mondhatni megfőnek a fóliában, ráadásul a kis cserepekben nevelt paradicsomok csak erőlködnek, megnyúlnak, de virágot hozni már nincs erejük, illetve tápanyaguk, mert ekkorra már kifogy a pici cserepek földjének tápanyagtartalma. A kis palántákat érdemes egymástól 50x50cm-s távolságra ültetni, amennyiben folyton növő paradicsomról beszélünk, a determinált változatoknak elég a 30x30cm-s sor és tőtáv. Szigorúan minden este locsoljuk meg alaposan őket, hiszen az ízletes, lédús paradicsomok kitermeléséhez rengeteg vízre van szüksége a növénynek. E növény esetében a műtrágyák intenzív felhasználását követően, az aromája intenzív romlást mutat.

Az első, hivatalos bejegyzést erről a Dél – Amerikából származó kultúrnövényről, Dodonaeus írta meg, 1553 – ban. Szavaival élve, „gömbölyded, akár az alma, de a dinnyéhez hasonlóan gerezdes; színe először zöldes, ami később pirossá, aranyszínűvé változik” így jellemezhetnénk a paradicsomot. Bizonyára ez a jellemzés adta az ötletet a francia elnevezésére, melynek neve: pomme d’ore, azaz aranyalma.

A paradicsom a Solanaceae (burgonyafélék) családjába tartozó, mirigyszőrös növény, melynek levelei egyenlőtlenül szárnyaltak. A virágokban található pártacsövek rövidek, sárgák, pártacimpájuk kihegyezett. Termése húsos, színe, mérete és alakja azonban fajtafüggő.

A XVII. században Poma amoris néven vált ismerté, mely szabad fordításban annyit tesz, a szerelem almája. Hatása nem állt távol az elnevezéstől, hiszen bódulatot okozott a fogyasztója számára.

Ennek hátterében egy solanin nevű alkaloida áll, mely ténylegesen jelen van a még zöld, érőfélben lévő bogyóban, ám mennyisége az érés folyamatával párhuzamosan csökken. Teljes érésben már teljesen ártalmatlan a paradicsom, sőt magas cukor és C – vitamin tartalmával kiemelkedik fajtársai közül.

Az érett termésben az alkaloid (szteroid) és a glikozidok (solanin) mellett, karotinoidok is találhatóak, mindenekelőtt a likopin (ettől piros a paradicsom). Likopin tartalommal elsősorban az étrend-kiegészítők rendelkeznek. Ez a piros színanyag jelentős antioxidáns hatással bír. Megelőző jelentőségű a szívinfarktus és az egyes tumor sejtek kialakulásában.

Homeopátiás felhasználása a herbának, légúti gyulladások, izom – és idegfájdalmak ellen használható. Ám vigyázat! A nyers bogyók fogyasztása nagyobb mennyiségben mérgező hatású lehet, ennek ellenére vannak, akik rendszeresen fogyasztanak belőle, paradicsomsaláta képében. Egyéb hozzávalókkal és fűszerekkel igen ízletes dressing készíthető belőle.

Ezt a gyümölcstermésű fajt, mind szabadföldön – mind pedig üvegházakban, fóliában szívesen termesztik, ebből is látszik, mennyire melegkedvelő növény.

Környezeti igénye a család növényeihez hasonlóan, napos fekvés, jó víztartó képességű – lehetőség szerint 6,0 – 7,0 pH közötti, szerves trágyával jól ellátott talaj.

Fajtáiban hatalmas választékot tapasztalhatunk a piaci kínálatban. Sajnos a régi fajták helyett egyre elterjedtebbek a modern, hibrid fajták (Kecskeméti 3 F1, Gála F1). Pozitívum ennek ellenére, hogy ezek a növények ellenállóbbak és erősebbek, régi társaiknál.

Ízlések és pofonok – sokan a determinált fajtákra esküsznek, ám szép számmal vannak olyanok is, akik a folyton növő paradicsomra voksolnak. Ez a versengés a termesztési módtól függ, hiszen üvegházban, ahol felfele van elegendő hely, nem termeszthetnek alacsonyra növő fajtákat.

Fedett helyen már márciusban vethető, melynek eredménye júniustól november közepéig – végéig élvezhető.

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

 

2 hozzászólás

  1. Tisztelt Okos Tanácsadó !!! Részese vagyok a “barnul a paradicsomnak” ! Addig sikerűlt eljutnom , és a cikk is megerősített arról , hogy Ca.hiánnyal állok szemben !!Vettem Ca. tartalmú tápanyagot , azt viszont nem sikerűlt kiderítenem , hogy hogyan és milyen időkőzőnként alkalmazni???!! Ajánlás szerint 10 l.-hez 1.dl. tápot teszek ,őntőző vízből 300 -500 ml-t.őntők a tőre , és heti 1 alkalommal gondoltam !!! Várom szíves visszajelzését ! Kőszőnettel ! Tajti Éva

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..