Egzotikus növényeink teleltetése

hirdetes

Fagyérzékeny évelőink éveken át telelhetnek kertünkben gondtalanul, ám ezek a növények feltételezhetően a mi mérsékelt övi éghajlatunkon lettek termesztve és állták ki évszázadok óta az idő próbáját. Egzotikus (mediterrán) növényeinkkel azonban más a helyzet. Legtöbbjüket inkább üvegházban vagy szobanövényként tartjuk, ám manapság már nem ritka, hogy egy-egy fajtát kihelyezünk teraszunkra, esetleg cserepestül talajba süllyesztünk a nyár folyamán egészen az első őszi fagyok beköszönte előttig. De kik is tartoznak ebbe a kategóriába?

 

  1. Pálmák: Júniusnál előbb ne helyezzük ki őket a szabadba, a telet szigorúan a szobába töltsék, a kinti időjárást a leggondosabb bebugyolálással sem viselik el. Világos nappaliban, vagy fűtött verandán a helyük (pincébe tilos, mert nagy a fényigényük, és a pincében lévő 5-10fokot nem fogják meghálálni!). A kenderpálma kivételnek számít, őt ugyanis fagymentes teraszon is kint hagyhatjuk, azonban betakargatásáról gondoskodjunk. Néhány karót tűzzünk bele a cserepükbe, ezek köré tekergessük a takaróanyagot, hogy a leveleket ne nyomjuk össze, amely által begombásodhatnak.

 

  1. Kánnák: Őket a legegyszerűbb teleltetni, mert sok helyet nem fognak foglalni, ugyanis a fagy beállta előtt szépen ássuk ki őket gyökeres rizómástul, távolítsuk el minden föld feletti részét, a megtisztított rizómákat pedig helyezzük hűvös-száraz –szellős helyre (ami a pincét jelenti homokba rejtve, vagy faforgácsba). A beteg rizómákat ne teleltessük át, hajítsuk ki a komposztra, ott teszik a legnagyobb szolgálatot. 1 tőnek is – figyeljük meg kiásáskor – kellően sok kis utódja lesz, tudunk majd miből válogatni J

 

 

  1. Muskátli: Afrikából származik, de már nagymamáink is tudták, hogy be kell őket télen vinni a hideg elől. A cserepes példányokat helyezzük fűtetlen (4-10fok), ámde világos helyiségben, és a tél folyamán csak akkor szabad őket megöntözni, ha már leveleik lankadni kezdenek, ők ilyenkor ugyanis pihennek, vegetálnak (ez minden teleltetett növény esetében így van). Álló muskátlikat gond nélkül teleltethetünk, futó társaikkal nem igazán érdemes bajlódni. Azért a virágzó hajtásokat vágjuk le róla, illetve a beteg, sárga leveleket is. Sötét helyre azért ne tegyük őket, mert akkor hajtásaik megnyúltak és gyengék lesznek.

 

 

  1. Agávé: Mivel a mediterrán tél durván 5-10oC-os, és fényben gazdag, ezért ezeknek a növényeknek hasonló körülményeket kell biztosítanunk. Fontos, hogy egyik teleltetett növényt se tápoldatozzuk augusztus végétől kezdve, hogy illedelmesen fel tudjanak készülni a téli pihenőjükre és ne erőltessük számukra még az ősz folyamán a virágzást és az új hajtáshozatalt.

 

  1. Citromfa: Ha nincs más lehetőségünk, őket szabad fagymentes teraszokon tartani télen, ám alaposan bugyoláljuk be cserepüket hólyagfóliába (legjobban ez szigetel), a cserép tetejére tegyünk fátyolfóliát, hogy lehessen néha megöntözni őket, a föld feletti részeket pedig vegyük körül vagy szalmával, vagy szövött zsákkal, esetleg kristályfóliával, amelyet lazán rögzítsünk, ne nyomjuk össze a leveleket. Az üvegházban teleltetés azonban sokkal ideálisabb számukra, azonban nehogy túlöntözzük, inkább maradjon kissé száraz a talajuk. Ne ijedjünk meg, ha bevitelük után pár nappal vagy héttel elkezdik lehullatni leveleiket, ilyenkor az egész anyagcsere folyamatuk lelassul.

 

 

 

  1. Hybiscus: Ő is mediterrán növény, azaz nem javasoljuk, hogy tél során bekerüljön száraz fűtött szobába, ennek hatására ugyanis könnyedén lepotyogtatja életerős leveleit, valamint a kártevők (főleg levéltetvek) is könnyen elszaporodhatnak rajta. A legjobb hely nekik egy olyan fűtetlen szoba, veranda vagy lépcsőház, amely szinte egész nap fényárban úszik, ekkor a hajtások nem lesznek tél végére erőtlenek és gyengék. Öntözni is csak minimálisan kell, hiszen célunk ez esetben is az, hogy téli pihenőjüket megtarthassák a növények.

 

  1. Murvafürt: Bougainvillea néven is ismert, a lila „virágok” rajta nem mások, mint színes fellevelek (mint a mikulásvirágnál). Ő a másik olyan kivétel, akit célszerű szobahőmérsékleten átteleltetni, mert ő a téli időszak alatt is tud „virágozni”, emiatt fényben gazdag körülményeket biztosítsunk neki, és a tápoldatozást is meghálálják ám, de csak havonta egyszer.

 

 

 

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..