Együnk sok sárgabarackot!

hirdetes

Együnk sok sárgabarackot! Sajnos az idei tavasz nemigen kedvezett a barackfák virágainak, mert sok helyen a gazdák szomorúan tapasztalták, hogy elfagyott a virágok nagy része,minek következtében a teljes évi termésük gyérült vagy odalett. Azonban azokban a nagyüzemi vagy éppen kiskerti területeken, ahol a kora tavaszi fagyok ellen megvédték az érzékeny barackfákat, örömmel láthatják a kedves gazdák, hogy erőlködésük nem volt hiábavaló, hiszen szépen fejlődnek a kis sárgabarackok a fán, hamarosan eljön a szezonjuk is.

A sárgabarack fa védelme már március végén (nem előbb!!!) megkezdődik, ekkor szabad csak őket ugyanis megmetszeni. Lévén csonthéjasokról van szó, piros bimbós állapotukban (rügypattanás előtt közvetlenül) érdemes csak odaállnunk mellé a metszőollónkkal, mert ha előbb tesszük ezt meg, akkor a gutaütést okozó gomba és baktériumfajok könnyebben megtámadhatják őket, amely akár a teljes fa pusztulását is okozhatják! Szigorúan azonnali metszést követő lemosó permetezést javaslok réz tartalmú szerekkel (Bordói lé, Rézoxiklorid, Champion), ezt háromszor ismételjük meg (közvetlen metszés után, teljes virágzásban és sziromhullás után). Ebben a szakaszban kell imádkoznunk a fagymentes időszakért, ugyanis ha a virágok elfagynak, nem tud megkötni a termés és csak díszfaként gyönyörködhetünk gyümölcsfánkban abban az évben.

Ha szeretnénk a fagyoktól megóvni fánkat, akkor van egy módszer amely minden kiskertben elvégezhető. A módszer nem túl környezetkímélő, ugyanis füstölni kell. No de hogyan? Először is csak -3fokig van értelme (a májusi fagy rendszerint csak késő estétől hajnalig tart), szélcsendes időben, ez alatt ugyanis a füstölés sem ad elég meleget szegény kis virágoknak (a szélcsendes idő gondolom egyértelmű, hiszen ha elfújja a szél a füstöt, szintén ott tartunk, ahol a part szakad). Emellett az sem mindegy, mivel füstölünk a fa alatt, mert a jó füstölőanyag akár meg is mentheti az éves termésünket! Füstölőanyag gyanánt mindennemű növényi és állati hulladék szolgál, úgy, mint például szalmafélék, törek, száraz trágya, kukoricaszár, burgonyaszár, rőzse, szőlővenyige, bőr- és szőrhulladék; száraz tőzeg is kitűnő szolgálatot tesz.

Nyáron, termésérés után, ha már leszüreteltük a remélhetőleg isteni finom sárgabarackjainkat, egy zöldmetszéssel fellélegeztethetjük fánkat. A zöldmetszés lényege, hogy a feleslegesnek ítélt hajtásokból visszavágunk, főként a korona közepén, egyrészt, hogy a Napfény jobban átjárja, másrészt hogy szellősebb legyen a korona (a befülledés elkerülése végett). Ősszel, levélhullás után a leveleket érdemes a fa alól összegyűjteni, mert ha kórokozó támadta meg a fát, akkor a lehullott és otthagyott levelekből jövőre visszafertőz. Ősszel is ajánlok egy őszi rezes alapú lemosó permetezést, amellyel nyugodt szívvel engedhetjük el sárgabarack fánkat a hosszú téli (jól megérdemelt) pihenőjére.

Ne feledjük, hogy a magja igen értékes B17 vitamint tartalmaz, amely rákmegelőző hatású, ám túl sokat nem szabad belőle fogyasztani, mert a mag amigdalint tartalmaz. Közismert, hogy ebből a vegyületből hidrogén-cianid – amely erős méreg –, szabadulhat fel, ezért enyhe méreg is lehet (azért napi 1-2 magbelsőt nyugodt szívvel elrágcsálhatunk).

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..