Díszbanánok

hirdetes

Díszbanánok

A banánfák mindig is az egyik legjellegzetesebb trópusi hangulatot árasztották, akár egy füvészkertben, akár otthonunkban gyönyörködünk bennük. E két díszbanán faj (Musa balbisiana var. balbisiana – és Musa velutina – Pink banán) a legérdekesebb példányai a nagy Banánfélék (Musaceae) nemzetségnek, ugyanis gyümölcsei nem sárga, hanem kék és rózsaszín színűek.

1. ábra: Musa velutina

Nézzük őket külön-külön. Az első faj, a Pink Banán (Musa velutina) Északkelet – Indiából származik, törpe habitusú, csupán 1-1,5 méterre nő meg. Virágai és termései is rózsaszínűek, termése ehető, ám tele van apró magokkal (nem egyenlő a boltokban kapható triploid banánnal). Akár 1 méteres levelekkel is büszkélkedhet apró termete ellenére, levelei viaszos tapintásúak. Tartása nem igényel túl nagy szakértelmet, szobanövényként szokták hazánkban tartani, de kellően télálló ahhoz, hogy kint is átvészeljen egy-egy enyhébb telet, ám ebben az esetben alaposan be kell őt takargatni, vagy bevinni üvegházba a keményebb fagyok előtt. Virágozni és termést hozni viszont egyértelműen szobai körülmények között fog, esetleg késő tavasztól kora őszig ki tehetjük verandára vagy teraszra. Napos vagy félárnyékos helyre helyezzük, a tűző napot nem tűri.

2. ábra: Pink banán termése

Humuszban gazdag, jó vízelvezetésű földbe ültessük, s mivel bőségesen hoz sarjakat, ezért ezeket a szaporító képleteket időnként válasszuk le az anyanövényről, így szaporítható a legkönnyebben. Magvetéssel is próbálkozhatunk, trópusi eredete lévén magasabb hőmérsékletre (24 fok) és páratartalomra van szüksége a magocskáknak a csírázáshoz, amelynek ideje így is eltolódhat akár 3-6 hónapig is. A magokat vetés előtt áztassuk langyos vízbe 1-2 napra, majd vessük humuszos, tápanyagban gazdag, kissé savanyú földbe, de jó megoldás lehet a kókuszrost és homok keveréke is, amelyet folyamatosan tartsunk nedvesen, de ne álljon benne a víz. A tavasszal elvetett magok lehet, hogy csak őszre kelnek ki, semmi baj, tegyük őket az első télre meleg, napos helyre, majd a következő évben késő tavasztól már tápozhatjuk őket hetente a gyorsabb fejlődés érdekében. Igen ellenálló a kártevőkkel szemben, még a levéltetvekkel szemben is. Ne ijedjünk meg kezdeti lassú növekedésétől!

3. ábra: Musa balbisiana var. balbisiana

A Musa balbisiana var. balbisiana egy magasabb habitusú, akár 3-7 méterre is megnövő faj, mely csodaszép vérvörösen pompázó virágaival és kékes-zöld, ám továbbra sem ehető gyümölcseivel szemet gyönyörködtetőek lehetnek. Késő nyáron vagy kora ősszel virágzik. Trópusi növény révén egyértelműen a meleget és a napfényt szereti, 25 fok körüli hőmérséklet a legideálisabb számára. Ne tegyük ki tűző napfénynek, 25 fok felett sárgulni kezdenek a levelei, ebben az esetben inkább vigyük árnyékba. Télen vagy átteleltetjük 10 fok körül (növekedése ekkor szinte megáll), vagy szobában tartjuk (ekkor a legjobb hely neki a fűtőtesttől távoli, ámde fényben gazdag hely).

4. ábra: Musa balbisiana termése

A laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajokban érzi jól magát, érdemes a tápanyagban és humuszban gazdag verzióját előnyben részesíteni. Mivel igen nagy a tápanyagigénye, ezért helyezzük minél nagyobb cserépbe, s emellett még tápoldattal is lássuk el (nyári időszakban havonta egyszer 0,5%-os trágyalé vagy tápoldat formájában). Bőséges vízellátást igényel, de sohasem szabad a cserép aljában benne hagyni a vizet, különben kirothad a gyökere! Párás környezetet szereti, ezért érdemes vagy egy párásítót helyezni a közelébe, vagy egyszerűen csak permetezzük vízzel leveleit heti egyszer minimum főleg a nyári hőségben. Télen nyugalmi periódusba kerül, ilyenkor ne csak a hőmérsékletet csökkentsük le, de a vízmennyiséget is, hiszen nem célunk a növény növekedése ebben az időszakban.

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Nézd meg, hogy milyen különleges banánmagokat kínálunk!

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
12 − 10 =