Csonthéjasok növényvédelme I.

hirdetes

Csonthéjasok növényvédelme I.

Mint ahogyan a legtöbb kertben találkozunk almafával vagy körtefával, ugyanilyen gyakorisággal szeretik ültetni az emberek a különböző csonthájasokat is, amik közé tartozik az őszibarack, a kajszi, a szilva, a meggy és a cseresznye. Mivel gyakoriak ezek a gyümölcsfák, ezért növényvédelmi szempontból jelentősek, lássuk gyorsan, mi támadhatja meg őket!

  1. Szilvahimlő: Ez a csúnya betegség egy vírust rejt magában (PPV – Plum pox vírus). Sajnos nem csak a szilván, de a kajszin is károsíthat. A vírusok növényeken úgy terjednek, hogy valamilyen formában átviszik őket a beteg növényről az egészségesre. Ez történhet vírusvektorokkal (pl. levéltetvek, kabócák), de megeshet, hogy beteg növényt metszegetünk, majd után nem fertőtlenítjük le a metszőollót, és a következő egészséges fa metszésekkor a sebzéseken keresztül bekerül a vírus a növénybe, esetleg oltás vagy szemzés során lesz beteg a növény. A tünetek könnyen felismerhetőek, mert a leveleken zöld és sárgás kerek foltok, gyűrűs vonalas rajzolatok jelennek meg, és a gyümölcs bár megterem rajta, beérni biztosan nem fog, mert még érés előtt lehullik vagy bebarnul a húsa. A kajszinál a gyümölcsön gyűrű alakú rajzolatok és torzulás lesz tapasztalható.

  1. Cseresznye és meggy nekrotikus gyűrűfoltossága (Prunus necrotic ringspot virus –PNRV): Szintén vírus, a tünetek 2 félék lehetnek. Vagy sokk tünet lesz, ami azt jelenti, hogy a leveleken klorotikus, majd nekrotikus gyűrűk keletkeznek, a foltok kiesnek, lukacsos lesz a levéllemez. A másik tünet az ún. krónikus tünet, amikor a levéllemez elkeskenyedik és a levél fonákán megjelennek az igen érdekes enációk (apró, levélszerű képletek).

  1. Kajszi sárgulása és levélsodródása: Ez a betegség se nem vírus, se nem baktérium, mert ő egy fitoplazma. A levelek érközei sárgászöldek lesznek, a levél felszíne kanalasodik, sodródik, majd megkeményedik. A fák legyengülnek, és ami még ennél is elszomorítóbb, hogy el is pusztulhatnak. Tehát ha kiszárad minden ok nélkül nyár közepén a fánk, akkor erre a betegségre gyanakodhatunk.

  1. Gutaütés: Na, ezt sok minden okozhatja, egyből 3 kórokozót is fel tudok sorolni, de előbb lássuk a tüneteket. A fák láthatólag minden ok nélkül részlegesen, vagy teljesen elhalnak. Ne keverjük a tűzelhalás betegséggel, mert az csak almatermésűeken károsít. A fakéregben rákos sebeket láthatunk és mézga keletkezik. A bűnös lehet egy baktérium (kajszi pszeudomonászos elhalása), de lehet gomba is (Verticillum vagy Leucostoma cinctum). Ha kialakult, már késő védekezni, sajnos ki kell vágni a fát, de még el is kell tüzelni, hogy a kórokozó ne terjedjen tovább.

  1. Őszibarack tafrinás betegsége (Tafrina deformans): Ez egy kora tavasszal támadó gombabetegség, ami nagyon csúnya, ráncos, deformált és pirosasan elszíneződött leveleket eredményez. A levelek felszínén először ezüstös, hamvas bevonat lesz (dérgombák), majd később megkeményednek, lehullnak, búcsúzhatunk a terméstől is. Természetesen a kórokozó vidáman áttelel a fák kérgén, a tavaszi lemosó permetezés ezért az őszinél létfontosságú.

 

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

 

1 Trackback / Pingback

  1. Csonthéjasok növényvédelme II. » Okos Kert és Otthon Magazin

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
19 − tizenegy =