Csonthéjasok növényvédelme II.

hirdetes

Csonthéjasok növényvédelme -Csonthéjasainkat sajnos megannyi kórokozó megtámadhatja. Előző cikkemben már kifejtettem, mely vírusok, baktériumok és gombák támadhatják meg szeretett fáinkat, s most tovább folytatnám a sort – a teljesség igénye nélkül – csupán a leggyakoribb betegségekkel, illetve felismerésükkel, mert hiszem, hogy ezek ismeretében leszünk csak igazán képesek védekezni ellenük.

 

  1. Őszibarack lisztharmat: Lisztharmat mindenhol van J Őszin is. A leveleken a már jól ismert fehéres bevonat mellett deformáció és hullámosodás figyelhető meg. A termés ugyan megnő, de a héjon lévő kör alakú fehéres foltokról könnyen beazonosítható a betegség. Ez a fehéres folt a termés szőrössége miatt rejtve marad, de később barnán elhal a folt alatt a gyümölcs héja, majd a héj berepedezik. A betegség elleni védekezés történhet metszéssel és tavaszi lemosó permettel az egérfüles állapottól a termések 3cm-s nagyságáig kell végrehajtani. Azonban vigyázat! A lisztharmatok ellen hatástalanok a rezes lemosó szerek. Ellenük csak kén tartalmú permetszereket használhatunk, pl. Nevikén.
1. ábra: Lisztharmat gomba

 

  1. Kajszi apiognomoniás betegsége, levélfoltossága: Ez a betegség esős időben csak a kajszin károsít és csak a leveleken, szerencsére a gyümölcsöket békén hagyja. A tünetek a leveleken 2 félék lehetnek: a kezdetben elmosódott szélű, sárgás, 4-5 cm-s foltok megjelennek a fonáki oldalon, majd később nagy, több cm-es barna foltokká alakulnak és sárga lesz a levelek szegélye. Ezután a levelek sodrodnak, és sajnos gyorsan le is hullnak. Védekezni úgy lehet ellene, hogy ősszel még a levélhullás előtt lemosó permettel kell ellátni a fát (ekkor már ugye termés nem lesz rajta) foltbetegségek elleni szerekkel (pl. Folicur Solo).

 

  1. A cseresznye és a meggy blumeriellás betegsége: A levelek színén 1-2mm-es lilás-vörös, szegletes foltok jelennek meg, ezek között az apró foltok között a levél sárgul. Nem egy jelentős betegség, csak az a baj, hogy a levelek elsárgulnak, és nem tudnak fotoszintetizálni, így a fa nem tudja kitermelni a gyümölcsöket L A fertőzött leveleket meg kell semmisíteni, majd április elejétől rendszeres kémiai védekezést kell alkalmazni foltbetegségek elleni fungicidekkel.

  1. Csonthéjasok moníliás betegsége: Nem ugyanaz a tünete, mint az almatermésűeknek, mert itt ugyan a gyümölcsök szintén rothadnak, de nem koncentrikus körökben, hanem elszórtan a gyümi teljes felületén, ráadásul a virágzatok lankadnak, barnulnak, majd elszáradnak, de lógva maradnak az ágakon. Ne tévesszük össze a tűzelhalással, ami egy bakteriális betegség, és az csak az almatermésűeken károsít! A hajtásokon a levelek szintén elbarnulnak, elpusztulva a fán maradnak, ráadásul a fás részeken rákos sebek képződnek, amelyekből folyik a mézga. A gyümölcsmúmiák ebben az esetben is a fán maradnak télire, amit legkésőbb a tavaszi metszésekkor el kell tüntetni (elégetni), mert onnan visszafertőznek.

  1. Szilva fómás betegsége: Minden csonthéjason gondot okozhat ez a gomba, ugyanis levél lukacsosodása miatt azok elvesztik funkciójukat, vagyis nem tudnak fotoszintetizálni. A szilván kiemelkedő, elparásodott foltok jelennek meg, a gombának kedvez a meleg fülledt párás levegő.

  1. Csonthéjasok sztigminás betegsége: Ez is főként levélbetegség, mert a kezdetben barna szegélyű kerek foltok egy idő után kiesnek, így olyan, mintha sörétes puskával átlőtték volna. Ennél nagyobb baj, hogy a vesszőkön is megjelenhetnek a kerek foltok, és a rügy körüliek hatásár a fejlődő rügy elhal, így ki sem alakul a virágzat, tehát a termés sem. Védekezés ez ellen a gomba ellen több tényezős. Elsőként a tavaszi metszésnél a fertőzött vesszőket vágjuk le, majd réz tartalmú permetszerrel kezeljük. Tavasszal a virágzás kezdetén, virágzáskor és virágzás után is permetezzünk foltbetegségek elleni szerekkel.

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

Csonthéjasok növényvédelme I.

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
nyolc + tizenkilenc =