Cordyline a lakásban

hirdetes

ITT TUDOD ELŐJEGYEZTETNI A NÖVÉNYEK MAGJAIT

A cseppet sem „bunkó” liliomok – Cordyline a lakásban

Vicces nevüket földalatti vaskos (bunkószerű) gyökerükről kapták. Az Új-zélandi szubtrópusi területekről származó Déli bunkóliliom (Cordyline australis) és Széles levelű bunkóliliom (Cordyline fruticosa) fagyérzékenységük miatt hazánkban csak szobai körülmények között termeszthetők, ellenben lelkes kis kertészeknek különleges kihívás magról szaporításuk, felnevelésük, hiszen ez a növénycsoport tekintetet vonzó, feltűnő látványt nyújt. A Déli bunkóliliom Új-Zélandon eredeti hazájában kis törzsű fává növekedhet, apró fehér virágait tavasztól nyárig hozza, nálunk sajnos szobában nevelkedve csak leveleket hoz, ezek ellenben gyönyörű üstökös, jukkához hasonlatos hosszú vékony leveleket jelentenek, melyek színe a lilától egészen haragoszöldig terjedhetnek a színskálán.

 

A Széles levelű bunkóliliom levelei ezzel szemben szélesebbek és kissé színesebbek is (padlizsán lila és rózsaszín színek uralják). Mivel a színek intenzitása a napfény mennyiségével áll összefüggésben ezért érdemes napsütötte helyre tennünk, akkor bontakoznak ki a legszebb színek a levelekben (télen valószínűleg a minimális fénymennyiség hatására a levelek bezöldülhetnek). Mindkettő igényli a magas páratartalmat (ezt főleg a levelek vízzel történő permetezésével érhetjük el) nevelése során, valamint egyenletes meleget kell számukra biztosítani, ami nem lehet 18 foknál hidegebb (kivétel télen, ekkor a minimum hőmérséklet, amin még elvegetál, 12 fok).

2. ábra: Cordyline fruticosa

 

Öntözésük véletlenül se hideg csapvízzel történjen, mert a csapvízben található mikroelemek nem biztos, hogy olyan összetételűek, amire ennek a szobanövénynek szüksége van. Helyette használjunk esővizet vagy minimum szobahőmérsékletű forralt vizet, esetleg ionizált vizet. Természetesen, mint a legtöbb szobanövény, a pangó vízre érzékeny, ámde a földje legyen mindig picit nedves, hogy megfelelő mikroklímával legyen körbevéve. Téli pihenőjére legyünk tekintettel, ami azt jelenti, hogy inkább áprilistól szeptemberig tápoldatozzuk kéthetente magas K és P tartalmú tápoldattal (ettől ugyanis szép színes marad a levele, míg a túl sok Nitrogéntől visszazöldülhet).

Mivel a gyökere bunkószerűen meg tud vastagodni, ezért nagyméretű, mély cserépbe ültessük, 2 évente pedig ültessük át nagyobb cserépbe. Átlagos, tápdús virágföldbe ültessük, a Florasca B ideális választás lehet. Szaporítása történhet dugványozással (a hajtáscsúcsot vagy 10 levéllel együtt válasszuk le a felnyurgult, elöregedett szárról, tőzeges földkeverékbe dugványozzuk), ebben az esetben érdemes először gyökereztető hormonba mártani a levágott szárrészt. Ültetés előtt a fejet légbujtással is szaporíthatjuk, a legbátrabbak pedig megpróbálkozhatnak a magról való szaporítással is, amelynek csírázási ideje 2-3 hét (az általános magvetési szabályoknak megfelelően ültessük el a magokat).

Ez a növénycsoport szubtrópusi habitusára való tekintettel igen könnyen rosszul érezheti magát otthonunkban, s ezt egyértelműen tudtunkra is adja. No, de hogyan?

  • Kártevők jelennek meg rajta, leginkább takácsatkák és pajzstetvek, amelyek szívogatják a növény leveleit, amelyek ezüstös színűek lesznek (klorofill eltűnik)
  • sárguló alsó levelek, amelyek valószínűleg az elöregedés miatt 2 évente lassan elsárgulnak, majd lehullnak, így alakul ki szépen lassan a törzse (üstökös fák)
  • Barna pettyes levelek, melyek oka a vízhiány
3. ábra: Vízhiány

 

  • Elpusztul a növény, ha télen sokat öntözzük vagy ha huzatot kap, esetleg túl hideg helyen tartjuk
  • Fakó lesz a levele, ha tűző Nap éri, ezért tegyük félárnyékba nyáron, ha kitesszük a szabadba
  • Barna végű, sárga szélű leveleket eredményez az, ha a levegő páratartalma csekély, vagyis száraz a szoba klímája

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

ITT TUDOD ELŐJEGYEZTETNI A NÖVÉNYEK MAGJAIT

1 hozzászólás

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Biztonsági megerősítés *