A ciklámen színű ciklámen

hirdetes

A ciklámen színű ciklámen  –  Igen népszerűek a téli időszakban az ajándékba kapott ciklámenek (Cyclamen persicum.), ám megfelelő gondozás nélkül nehézkessé és dühítővé, sőt egyenesen elszomorítóvá válhat szobában tartásuk. Először is hadd hívjam fel a figyelmet arra, hogy veszélyesen mérgező növénnyel van dolgunk, így kisgyermekeseknek nem ez a megfelelő ajándék. Tudnunk kell, hogy a virága emésztési zavarokat, míg gyökérgumója akár légzésbénulást is okozhat a benne található cyclamin glükozid nevű alkaloida miatt, tehát átültetéskor kesztyűben dolgozzunk, majd alaposan mossunk kezet utána! Ha kiskutyánk kikaparja, akkor a 2. gumóig van esélyünk észrevenni a kalandozását, utána azonnal hívjuk ki az állatorvost, mielőtt még elszédülne a szépségétől! Kisgyermekek esetében nagyon ügyeljünk arra, hogy soha ne érhesse el, hiszen biztosak lehetünk benne, hogy meg fogja próbálni megkaparintani (a többi szobanövényünkkel együtt).

Mivel eredetileg mediterrán éghajlatról származik, eredetileg nálunk szobanövényként funkcionál, ráadásul legértékesebb díszeit, a gyönyörű virágzatát éppen télen hozza (szeptembertől márciusig), amikor a legtöbb szobanövényünk és kerti társaik elpihennek, életfunkcióikat takaréklángra kapcsolják. Cserébe a nyári időszakban visszahúzódik, s a legmelegebb napokat inkább gumóként, földjébe visszahúzódva vészeli át. A téli időszakban tehát gondozása igen egyszerű, csupán arra kell ügyelnünk, hogy tilos túlöntözni a szeretetünkkel, mert nagyon hamar megjelenik rajta a szürkepenész, ami az egész növényt lebéníthatja, tönkre teheti. Azt sem javaslom, hogy felülről próbáljuk öntözni, ugyanis cserepében igen sűrűn állnak a levelek és a folyamatosan nyíló virágok, így a víz lefolyik a földjéről, mielőtt még bejuthatna. Sokkal intelligensebb megoldás egy nagyobb tál langyos vízbe belemártani őt cserepestül, majd hagyni, hogy a felesleges víz eltávozzon.

Az elnyílt virágokat azonnal távolítsuk el, és nehogy kidobjuk, ha azt látjuk, hogy hirtelen kókadnak! A szobai meleg és száraz levegő hatására ugyanis földje hamarabb kiszáradhat, ám egy gyors öntözés utánpótlással életre kelthetjük kókadozó virágunkat. Hűvös és félárnyékos helyre tegyük, tehát a napos ablakpárkányon a radiátor felett csak senyvedni fog. Legjobb, ha egy hűvös, fűtetlen szobában díszeleg, ahol nem megy a hőmérő 15 fok fölé. Ha szeretjük a cikláment, akkor most novemberben vessük el a magokat (amik elég lassan, kb. 6-8 hét alatt kelnek ki), hogy jövő Karácsonyra szépek legyenek. A ciklámen megtermékenyült virágai lehajló szárain kialakuló gombnagyságú tokokban érleli a magokat. Melegházra vagy más meleg helyre lesz szükségünk ahhoz, hogy megóvjuk a hőmérsékletingadozásoktól. Vetés előtt a magokat áztassuk meleg vízbe 12 órára, hogy a magház felpuhuljon. A csírázáshoz 16- 20 fok szükségeltetik. A szaporításra szánt magokat érdemes átválogatni, mivel a nagyobb magokból nagyobb gumó fejlődik. A ciklámeneket szabad tőosztással is szaporítani, ám ezt csak a nyugalmi időszakában tehetjük meg, úgy, hogy a gumókat szétvágjuk (esetleg gombaölő szerrel kezeljük), majd a szétválasztott gumókat egyenként új cserépbe ültetjük.

Amikor a virágzási időszak véget ér (kora tavasszal, márciusban), a ciklámen elvonul pihenni (ellentétben a kerti növényekkel, melyek éppen ekkor ébredeznek), virágai elnyílnak, levelei elsárgulnak, lehullnak. Ekkor elkezdhetjük csökkenteni az öntözések számát. Májustól vigyük árnyékos helyre és csak annyit öntözzük, hogy a talaja ki ne száradjon, mert akkor a gumói is kiszáradnak. Augusztus végén ültessük új, tápanyag dús földbe, majd kezdjük el fokozatosan öntözni, s ha ismét kihajt, akkor már rendszeressé tehetjük, a lágy vízzel vagy esővízzel való locsolását (a csapvizet mellőzzük, mert elmeszesítheti a földjét, a meszes talajt pedig nem tűri a ciklámen)!

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..