A ciklámen színű ciklámen

hirdetes

Gyönyörű, dúsan virágzó, több színű ciklámen csokor.

A ciklámen színű ciklámen

Erre figyelj, ha cikláment tartasz!

Igen népszerűek a téli időszakban az ajándékba kapott ciklámenek (Cyclamen persicum.), ám megfelelő gondozás nélkül nehézkessé és dühítővé, sőt egyenesen elszomorítóvá válhat szobában tartásuk. Először is hadd hívjam fel a figyelmet arra, hogy veszélyesen mérgező növénnyel van dolgunk, így kisgyermekeseknek nem ez a megfelelő ajándék. Tudnunk kell, hogy a virága emésztési zavarokat, míg gyökérgumója akár légzésbénulást is okozhat a benne található cyclamin glükozid nevű alkaloida miatt, tehát átültetéskor kesztyűben dolgozzunk, majd alaposan mossunk kezet utána! Ha kiskutyánk kikaparja, akkor a 2. gumóig van esélyünk észrevenni a kalandozását, utána azonnal hívjuk ki az állatorvost, mielőtt még elszédülne a szépségétől! Kisgyermekek esetében nagyon ügyeljünk arra, hogy soha ne érhesse el, hiszen biztosak lehetünk benne, hogy meg fogja próbálni megkaparintani (a többi szobanövényünkkel együtt).

Ciklámen származása:

Mivel eredetileg mediterrán éghajlatról származik, eredetileg nálunk szobanövényként funkcionál, ráadásul legértékesebb díszeit, a gyönyörű virágzatát éppen télen hozza (szeptembertől márciusig), amikor a legtöbb szobanövényünk és kerti társaik elpihennek, életfunkcióikat takaréklángra kapcsolják. Cserébe a nyári időszakban visszahúzódik, s a legmelegebb napokat inkább gumóként, földjébe visszahúzódva vészeli át. A téli időszakban tehát gondozása igen egyszerű, csupán arra kell ügyelnünk, hogy tilos túlöntözni a szeretetünkkel, mert nagyon hamar megjelenik rajta a szürkepenész, ami az egész növényt lebéníthatja, tönkre teheti. Azt sem javaslom, hogy felülről próbáljuk öntözni, ugyanis cserepében igen sűrűn állnak a levelek és a folyamatosan nyíló virágok, így a víz lefolyik a földjéről, mielőtt még bejuthatna. Sokkal intelligensebb megoldás egy nagyobb tál langyos vízbe belemártani őt cserepestül, majd hagyni, hogy a felesleges víz eltávozzon.

Három ciklámen látható a képen. Egy piris ciklámen, egy világos rózaszín ciklánem és egy sötét színű ciklámen, cserépben, zöld levelekkel.Ciklámenünk gondozása:

 

Az elnyílt virágokat azonnal távolítsuk el, és nehogy kidobjuk, ha azt látjuk, hogy hirtelen kókadnak! A szobai meleg és száraz levegő hatására ugyanis földje hamarabb kiszáradhat, ám egy gyors öntözés utánpótlással életre kelthetjük kókadozó virágunkat. Hűvös és félárnyékos helyre tegyük, tehát a napos ablakpárkányon a radiátor felett csak senyvedni fog. Legjobb, ha egy hűvös, fűtetlen szobában díszeleg, ahol nem megy a hőmérő 15 fok fölé. Ha szeretjük a cikláment, akkor most novemberben vessük el a magokat (amik elég lassan, kb. 6-8 hét alatt kelnek ki), hogy jövő Karácsonyra szépek legyenek. A ciklámen megtermékenyült virágai lehajló szárain kialakuló gombnagyságú tokokban érleli a magokat. Melegházra vagy más meleg helyre lesz szükségünk ahhoz, hogy megóvjuk a hőmérsékletingadozásoktól. Vetés előtt a magokat áztassuk meleg vízbe 12 órára, hogy a magház felpuhuljon. A csírázáshoz 16- 20 fok szükségeltetik. A szaporításra szánt magokat érdemes átválogatni, mivel a nagyobb magokból nagyobb gumó fejlődik. A ciklámeneket szabad tőosztással is szaporítani, ám ezt csak a nyugalmi időszakában tehetjük meg, úgy, hogy a gumókat szétvágjuk (esetleg gombaölő szerrel kezeljük), majd a szétválasztott gumókat egyenként új cserépbe ültetjük.

Amikor a virágzási időszak véget ér (kora tavasszal, márciusban), a ciklámen elvonul pihenni (ellentétben a kerti növényekkel, melyek éppen ekkor ébredeznek), virágai elnyílnak, levelei elsárgulnak, lehullnak. Ekkor elkezdhetjük csökkenteni az öntözések számát. Májustól vigyük árnyékos helyre és csak annyit öntözzük, hogy a talaja ki ne száradjon, mert akkor a gumói is kiszáradnak. Augusztus végén ültessük új, tápanyag dús földbe, majd kezdjük el fokozatosan öntözni, s ha ismét kihajt, akkor már rendszeressé tehetjük, a lágy vízzel vagy esővízzel való locsolását (a csapvizet mellőzzük, mert elmeszesítheti a földjét, a meszes talajt pedig nem tűri a ciklámen)!

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
tizenhét − 7 =