Biogazdálkodásból származó növények a kozmetikai iparban

hirdetes

Tagadhatatlan, hogy rohanó világunkban megnövekedett az emberek érdeklődése az olyan dolgok iránt, melyek egészségesebbé teszik életüket, lelki és mentális felüdülést nyújtanak stresszben gazdag mindennapjaikban. A bio, mint olyan, ma már fogalommá vált. Nem csak a környezettudatos emberek körében, hanem azokéban is, akik a saját és környezetükben élők számára szeretnének egy élhetőbb világot kialakítani.

Emellett megnőtt (főként a nők körében) az igény a természetgyógyászat és a biokozmetikumok iránt is.  Mivel szervezetünket nem csak táplálékbevitellel, hanem bőrünkön keresztül is tudjuk mérgezni (gondoljunk csak az ólom, vagy alumíniumtartalmú kozmetikai cikkekre), ezért tudatossá kell válnunk ebben az irányban is, hogy egészségünket megőrizhessük. Az elmúlt években számos kozmetikai cég alakult azért, hogy a nők igényeit a természetes anyagokból előállított, úgy nevezett natúrkozmetikumok iránt kielégítsék. Termékeiket ökológiai gazdálkodásban termesztett gyógynövényekből állítják elő, bizonyítván, hogy a konvencionális gazdaságokban előállított gyógynövényekkel szemben is egyfajta bizalmatlanság alakult ki.

Hazánk egyik legnépszerűbb natúrkozmetikai cége, a Biokonroll Hungária Nonprofit Kft által minősített Ilcsi Szépítőfüvek Kft például a Kertészeti Egyetem tangazdaságát kéri fel rendszeresen, hogy kövirózsáit (Sempervivum tectorum). a gazdaság területén állítsák elő évről-évre, bizalmat előlegezvén arra, hogy az ágazatban megtermelt termékeik kiváló minőségűek lesznek.

Az ökológiai gyógynövénytermesztés legfontosabb termesztett növényei azok lettek, amelyek felhasználása nem csak gyógyítási, hanem élelmiszeripari, vagy kozmetikai, esetleg mindhárom célra értékesíthetőek. Ilyen növény az édeskömény (Foeniculum vulgare), a borsos menta (Mentha x piperita) vagy a kamilla (Matricaria recutita), de ide sorolhatjuk (bár nem világviszonylatban) a kövirózsát is (Sempervivum tectorum), amelyet egyszerre lehet értékesíteni gyógynövényként, dísznövényként, és kozmetikai célokra is.

Az 1980-as évektől kezdve fokozatosan egyre nagyobb teret hódított a biogazdálkodásban a gyógynövények termesztése, főként Németország területén, s mivel a kereslet indokolttá tette a további területek növelését, a kínálat is egyre szélesebb körben bővült.

Magyarországon kb. 100 hektáron gazdálkodnak „ökogyógynövénnyel”, s ez érthető is, hiszen nálunk ez iránt a piac iránt nincs igény. A termelők szinte kizárólag exportra termelnek.

Az ökológiai minősítésre való hosszú átállási idő miatti árukiesés a termelőknek hatalmas hátrányt jelenthet anyagilag, ezért nem terjedt el hazánkban ez a gazdálkodási forma. A legtöbb helyen ezért résztevékenységként folytatják ezt a termelési rendszert.

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
3 × 2 =