Az őszi arany csoda

hirdetes

A sütőtökről mindenkinek két dolog jut eszébe. Az egyik a Halloween, a másik valószínűleg Harry Potter sütőtökleve. Bár egyik sem magyar büszkeség, azért a méltán sokszínű szezonális sütőtökről érdemes minél többet megtudnunk, mert egy háziasszony konyhájából sem hiányozhat ez az őszi arany csoda. Ha valaki az évszak folyamán kedvet kapna jövőre egy kis sütőtök termesztéshez, nekik ajánlom ezt a cikket!

Mivel fagyérzékeny növényről beszélünk, semmiképpen nem ajánlom a magok egyből földbe vetését, esetükben a palántázás lesz a nyerő. Palántákat vásárolhatunk bármely piacon, de mi magunk is megtermeszthetjük egy kis idő ráfordítással. A sütőtök magokat szintén könnyű beszerezni (azért ne a sózott pirított tökmagot válasszuk, azokból nem sok minden fog kikelni J), bármely kis és nagyáruház árulja a polcain.

A magokat célszerű kezdetben szaporító tálcában elhelyezni, mivel a magok nagyok, így a szórva vetés helyett inkább osszuk fel a tálcát 5x5cm-s parcellákra, s amint kibújtak az első pici 2 leveles növénykék, ültessük át őket palántázó cserepekbe, ügyelve a gyökerük sértetlenségére! A földkeverék a következő legyen:

  • 1 rész komposzt vagy szerves trágya
  • 2 rész homok
  • 5 rész föld

Ebben a keverékben nevelgessük őket kiültetésig. Öntözésük folyamatos legyen és természetesen mivel már kora tavasszal nekiállunk a palántanevelésnek, ezért fóliasátorban neveljük ki a palántákat. Április végén kezdjünk neki a magvetésnek, így ha minden jól megy, akkor egészséges palántákat ültethetünk ki május végén.

Kiültetés előtt a talajt alaposan lazítsuk fel, a kötött talajban nem fog szépen fejlődni. Természetesen rengeteg napfényt és meleget igényel, ennek megfelelően helyezzük el veteményes kertünkbe. Elég nagy lesz a térigénye, így mellé legközelebb 1 méterre vess másik zöldségfélét (a tököket egymástól is 40cm-re vagy 1 méterre ültesd, óriási levelei lesznek). Öntözése folyamatos és bőséges legyen a nyár folyamán, sárga virágából előbb utóbb gyönyörű tökök kezdenek fejlődni, a legnagyobb örömünkre. Mivel a virágokat folyamatosan hozza, ezért szeptemberben vegyünk egy nagy levegőt és ne engedjük tovább virágozni, tépjük le őket, hogy a már kialakult termések szépen fejlődhessenek

A tökvirágokat kézzel porozzuk be

Fogyasztása ajánlott az őszi időszak folyamán, mert rengeteg benne a béta karotin (ettől lesz narancssárga), így hát szemünk gyógynövénye, vitamin tartalma is igen magas (A-, B-, C- és E-vitamin), nyomelemekben gazdag (K, Mg, Mn, Fe, Z, P, Cu). Antioxidáns hatása miatt ajánlják még immunerősítőnek, emésztés serkentésére, magas vérnyomás csökkentésére.
Terhes kismama társaimnak is csak áldásos hatásairól tudok beszámolni (magját is, a termést is), a magzat számára esszenciális anyagokat állít elő, az alhasi görcsöket enyhíti, ráadásul rengeteg vasat tartalmaz, ami meg ugye az oxigénellátottságot serkenti! Aki még nincs ebben az áldott állapotban, ők azért egyék, mert fokozza a termékenységet.
(Az omega 3 zsírsav, B-vitamin komplex és az E- vitamin tartalma miatt).

Természetesen az október végi Halloween dekorációkból sem hiányozhat.

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
négy × 5 =