Az Indiai szenna és a Burmai rózsaszín szenna

hirdetes

Az Indiai szenna és a Burmai rózsaszín szenna

Indiai szenna mag itt előjegyeztethető!

A szenna tea egy nagyon régóta alkalmazott megoldás minden nehezen mozduló pocak számára, ám tudták e, hogy fajtársai igen kedvelt trópusi különleges dísznövények, amelyek hazánkban is sikeresen termeszthetőek.  Az indiai szenna (Cassia fistula) és a Burmán szenna (Cassia renigera) hazájukban akár 10 magas fává is megnőhet, nálunk sajnos nem ideálisak a feltételek ekkora szenna kinevelésére, de szobai dísznövénynek azért csodaszépek még lehetnek. Ám vigyázat! Míg a nemzetség egyik faja gyógynövény, addig más fajok mérgezőek!

1. ábra: Cassia fistula

 

Magról szépen szaporíthatóak, ám tudni illik, hogy trópusi származásuk miatt a csírázási időszakban magas páratartalmat és hőmérsékletet igényelnek, ám kifejlett állapotukban viszonylag szárazságtűrővé válnak. A magokat előáztatással szabad csak elvetni áprilisban, mert a magoknak nagyon kemény héjuk van. Emellett szabad őt dugványozással is szaporítani (zöld- és félfás dugvánnyal is), ebben az esetben a szaporítást fólia alatt végezzük a garantált páratartalom miatt.

 

Mivel Burmából és Indiából származik ez a 2 Cassia faj, ezért szereti a meleg fekvést és a sok napsütést, így amikor nyáron kitesszük őket cserepestül a kertbe, mindig napsütötte helyet válasszunk neki, különben nem fog virágba borulni, és nem fogjuk érezni azt a különleges fűszeres illatot, amelyet képes árasztani. Az örökzöld cserje másik különlegessége, hogy összetett levelei esténként összeborulnak, ezzel megakadályozzák a hő leadását. Szerencsére talajban nem válogatós, elég számára az általános virágföld. Öntözés tekintetében vegyük figyelembe, hogy milyen a hőmérséklet, amelyben épp tartózkodik. Ha nagyon meleg van, érdemes gyakrabban öntözni (reggel és este is), hogy a talaja ne száradjon ki, mert azt nem tűri.

2. ábra: Cassia renigera

Fontos teendőnk a téli fagymentes tárlóhelyről való gondoskodás számára. Akinek megvan a lehetősége, hogy a cserjét egy fagymentes télikertben helyezze el, az nyugodtan számíthat márciusig tartó szakadatlan virágzásra (ami egyéb esetben júliustól októberig tart). A tökéletes virágzás érdekében tavasztól indulva hetente adagoljunk a dézsájába komplex műtrágyát. Télikert hiányában (ami valljuk be, nem sok embernek van) keressünk számára egy jól szellőző, sötét pincét, ugyanis a következő évi virágzásához szüksége van az ún. vernalizációs időszakra (a növénynek hideghatásra van szüksége). Őszi teendőink közé tartozik a növény metszése, ezt még a téli helyére való cipelés előtt végezzük el.

Ha valaki nekivág ennek a 2 gyönyörű növény felnevelésének, legyen szíves figyelembe venni, hogy ez a szenna nem gyógynövény, tehát véletlenül se próbálja ki a szárított levelét teaként elfogyasztani, mert súlyos mérgezési tünetek léphetnek föl a szervezetében!!!

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Indiai szenna mag itt előjegyeztethető!

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..