Az egzotikus papaya gyümölcs

hirdetes

 

Magok itt előrendelhetőek!!!

Ez a gyönyörű, Dél – Amerika hegységeiből származó exotikus dinnyefa nem csupán éke lehet otthonunknak, de kiváló beltartalmi értékekkel rendelkező gyümölcse különleges kulináris élvezetet nyújthat számunkra, ugyanis dinnyeédes, sárgás húsa annyi vitamint és nyomelemet tartalmaz, hogy immunerősítőnek és teljes béltisztítónak is alkalmazzák. Szerencsére eléggé könnyen gondozható növény, amely kevés gondozást igényel, mivel rendkívül ellenálló a külső környezeti hatásokkal szemben.

Ha zöldségesnél vásárolnánk meg a hegyi papayát (Carica pubescens), és abból szeretnénk magot fogni, akkor mindenképpen szép, egészséges, érett példányt válasszunk, ezek magjai feltehetőleg szintén megérettek arra, hogy kicsíráztassuk őket. Vágjuk ketté a papayát, a kikapart magokat pedig mossuk meg és szárítsuk meg felszínüket. Ha kertünk van, akkor egyből ott keressünk számára helyet, csak jelöljük meg hová ültettük, amennyiben lakásban szeretnénk tartani a későbbiek során, úgy egy nagyobb cserepet válasszunk számára, ugyanis nem igazán kedveli, ha átültetik. Ettől morcos lesz, és könnyen legyengülhet. Tehát válasszunk egyből egy nagyobb cserepet számára, a magokat sekélyen vessük, kb. 5-10cm-re a talajfelszíntől, de előtte a földet csíramentesítsük, mert a papaya magok érzékenyek a gombás fertőzésre. A vetőedényt tartsuk párás, meleg helyen. Amikor kikelnek a magocskák (ami 2 hét kb.), akkor ügyeljünk arra, hogy bár öntermékenyülő, nem tudhatjuk, hogy női-, hím- vagy két ivaros példányunk van e (ugyanis csak a kétivarúak fognak gyümölcsöt hozni, illetve azon nőivarúak, amelyek mellé hímivarú egyed is lett ültetve).
Mivel igencsak kedveli a tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű, komposzttal megrakodott talajt, ezért ha a kertbe vetjük a magot, akkor előtte az ültető gödörbe szórjunk komposztot vagy szerves trágyát, majd dolgozzuk el jó minőségű talajkeverékkel (cserepes verziók esetében hasonlóképp cselekedjünk). Nyáron érdemes a dézsás egyedeket is kihelyezni teraszra, balkonra, télen pedig télikertbe érzik magukat a legjobban. Ha éppen nem rendelkezünk téli kerttel, akkor ne a pincébe dugjuk le télire (kissé sötét van ott neki és félni fog), inkább hűvös, de világos helyet biztosítsunk számára, az öntözését pedig csökkentsük minimálisra. A kertbe ültetett papaya tövét télre takarjuk be, esetleg fátyolfóliával kell körbeölelni az erősebb fagyok elől. A kertben telelő példányokat tilos öntözni a tél folyamán, mert az éjszakai fagyoktól a víz megfagy a talajban és a növény számára nem válik felvehetővé, semmi értelme tehát öntöznünk ilyenkor, bízzuk természetanyára a növény vízgazdálkodását, csupán takarását biztosítsuk!

Fényigénye nagy, ám a legforróbb nyári napokon helyezzük át félárnyékba, mert a levelei megperzselődhetnek, a huzattól pedig végképp óvjuk meg. Természetesen vízigénye is magas, rendszeres öntözést biztosítsunk számára, így akár már 10 hónap elteltével is adhat számunkra gyümölcsöt (persze ha ez az időszak decemberre esik, akkor ne lessük csillogó szemmel, mikor érik be a termés, mert csak a következő nyáron fog). Gyümölcse ízletes, emellett 17 féle aminosavat, ω-3- és 6 mg ω-6-zsírsavat, ß-karotint és vitaminokat tartalmaz. A konyhaművészetek kedvelői előtt pedig nem titok, hogy éretlen, zöld termése a vietnámi konyha alapanyaga.

Mérgező tejnedvétől (amely szinte az egész növényben megtalálható, kivétel persze édes, ehető gyümölcsét) óvjuk gyermekeinket és kis kedvenceinket, ugyanis ezzel érintkezve súlyos bőrirritáció léphet fel, a krónikus fekélyeket azonban gyógyítja, mert az elhalt szöveteket elpusztítja, éppen ezért a tejnedvet sebek, gombás bőrbetegségek, fertőzések és sömör gyógyítására használják.

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

Magok itt előrendelhetőek!!!

2 hozzászólás

  1. Tisztelt Okos kertész 🙂
    Milyen magas lesz a fa, ez nem derült ki ebből a cikkből.
    Köszönöm a választ.eredményes munkát.
    Üdvözlettel Márti

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..