A csodálatos ALOÉ

hirdetes

Ezt a mostanság egyre népszerűbb pozsgás, örökzöld gyógynövényt (Aloe vera, Aloe ferox) ősidők óta számon tartják, ma már italként is megtalálható a közértek, nagyáruházak polcain, ami nem csoda, hiszen megannyi fantasztikus gyógyhatást tulajdonítanak neki, elsősorban azért, mer az egész szervezetre roboráló hatással bír. Ablakpárkányunkon még ilyenkor, tél folyamán is remekül felnevelhető, minden otthon számára nélkülözhetetlen növényről beszélünk. Vízszükséglete kicsi, tehát gyakorlatilag semmilyen komolyabb gondozást nem igényel, így azok is sikereket érhetnek el vele, akiknek nincs nagy érzékük vagy lehetőségük a kertészkedésre. Napfényt szeretik, melegigényesek, talajául kissé savas pH-jú földet válasszunk. Ne ijedjünk meg, nincs szára.

1. ábra: Aloe vera

 

Hogy Janikovszky Éva szavaival éljek: „Mindenki tudja, még a legkisebbek is”…, valóban az emberek többsége tisztában van az Aloe egyik legismertebb hatásának, vagyis hogy égési sérülések ellen csak törjünk le egy darabkát kis növényünkből (ne ijedjünk meg, a kis növény regenerálódni fog), vagy alkalmazzunk Aloe vera gélt, amikor pl. megégetjük ujjunkat főzéskor, sütéskor. Kevésbé ismert tulajdonságai közé sorolható, hogy fagyási sérülések ápolására is kiváló, ugyanis a növény megnöveli az égés vagy fagyás okozta szövetroncsolódások helyére áramló vér mennyiségét, vagyis az adott területre több tápanyag és oxigén szállítódik. Serkenti a kötőszöveti rostok kialakulásához szükséges kollogénszintézis (serkenti a sebek összehúzódását), emellett olyan enzimeket is tartalmaz, amelyek fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásúak. Drogja az Aloe barbadensis, ami a levelekből kinyert, betöményített és szárított sejtnedv.

2. ábra: Aloe ferox

Ödémás területek, duzzanatok csökkentésében is igen nagy szerepet játszik a benne található bradikinináz enzim miatt, a Nyugat-Indiaiak évezredek óta alkalmazzák vízvisszatartásból származó betegségeikre, úgy, hogy felmelegítik a felhasított aloéleveleket, majd a duzzanatokra helyezik, és dunsztba kötik.

Kleopátráról azt beszélték, hogy naponta bekente arcát Aloével… Krémekben gyakran megtalálható az összetevők között, mert bőrápoló, hidratáló és ránctalanító hatása van (A, B, C, E- vitaminokat is tartalmaz). Talán még ennél is fontosabb, hogy antrakinonokat (aloin) tartalmaz, amelyek erős, természetes hashajtó hatású vegyületek, tehát idült székrekedés esetén igyunk meg napi háromszor egy fél pohár Aloé italt, garantáltan megindítja a folyamatokat! Várandóság alatt tilos alkalmazni, mert alhasi vérbőséget okoz, ami könnyen vetéléshez vezethet! Viszont szoptatás alatt kifejezetten javallott fogyasztása, ugyanis tejelválasztást fokozó hatással rendelkezik, és vírusölő is egyben.

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
kettő + tíz =