Nevelj otthon avokádót!

hirdetes

Az európai ember számára egyre népszerűbb, eredetileg Közép- Amerikában őshonos avokádó (Persea americana) ma már szinte egy háziasszony konyhájából sem hiányozhat. Ez az akár 20 méter magasra is megnövő örökzöld, terebélyes fa a babérfélék családjába tartozik (hasonlóan a fahéjhoz, kámforhoz és a babérhoz). Nem csak kiváló tengerentúli gyümölcs, de remek gyógynövény is egyben, valamint a gasztronómia egyik kiemelkedően sokoldalú alakja is.

Óriási magjából hidegen sajtolt olajat készítenek, amelynek igen magas gyógyhatása is van (főként reumatikus problémák enyhítésére), nagy mennyiségű olaját pedig a kozmetikai ipar hasznosítja, a benne található A-, és E- vitamin kiemelkedő szerepe miatt. A legtöbb ember csak a gyümölcs húsát fogyasztja, s a rengeteg vitamin mellett (A-, B-, C- és E-) telítetlen zsírsavakban valamint mikroelemekben (Ca, K, Mg, P, Fe, Na) is gazdag. Így hát bátran kijelenthetjük, hogy a szív- és érrendszeri problémákkal küzdők mindennapos tápláléka kellene hogy legyen, már csak antioxidáns tartalma miatt is.

Ha mindez nem győzte volna meg a kor emberét, akkor elárulom, hogy az avokádó az egyik legkitűnőbb afrodiziákum, aztékul herefát jelent.

Hogyan neveljünk otthon mini avokádó fát?

Először is meg kell kaparintanunk (lehetőleg sértetlenül) a gyümölcshússal körülvett hatalmas magját. Ez nehezebb, mint gondolnánk, mert ha késsel körülvágjuk a gyümölcsöt, akkor könnyen felsérthetjük a mag felszínét, s ekkor már eredménytelen lehet a csíráztatásunk!

Úgyhogy vigyázzunk (itt jegyezném meg, hogy a leggazdaságosabban úgy használhatjuk fel az avokádó zöldes húsát, ha kettévágjuk, majd kiskanállal kikanalazzuk azt).

A művelet után mossuk meg alaposan az avokádó magot, majd szélesebbik végével lefelé szépen függesszük fel őt db fogpiszkáló segítségével. Ezt helyezzük egy vízzel megtelített pohárba úgy, hogy a magnak csak a 2/3a lógjon bele. A kompozíciót helyezzük meleg helyre, pl. radiátor közelébe, ellenben tűző nap ne érje! Ha minden jól megy és az avokádómag is úgy akarja, akkor 7 hét múlva a mag felreped, gyökeret hajt, felül pedig megindul a csírázás folyamata. Hagyjuk nőni egy kicsit, de amikor már kb fél méter magasra emelkedik, vágjuk visszább kb. 30 cm-re. Figyeljük meg, hogy a vízben mennyi gyökeret hajt, s ha elég sűrűnek ítéljük, valamint levelekkel is megörvendeztet bennünket akkor nincs más hátra, át kell ültetni magas humusztartalmú talajba.

Öntözéskor ügyeljünk arra, hogy alaposan kapjon vizet ám soha ne tocsogjon. Két öntözés között mindig száradjon ki kissé a talaja. A legfényesebb helyre tegyük, hiszen hihetetlenül fényigényes növény.

Mi a baja?

  • Túlöntözés jele lehet, ha a levelek kissé elsápadnak, sárgás színezetűek lesznek.
  • A levelek csúcsa bebarnul, szárad → a virágföldje nem megfelelő, ezért vagy átmossuk, hogy a felhalmozódott sók kimosódjanak, vagy talajcserét biztosítunk számukra.
  • Gyenge, nem bokrosodik → csúcshajtást csípjük ki, rendszeresen vissza kell metszeni
  • Nem virágzik → nem is fog. Ennek megfelelően termést se várjunk tőle, mert a leggondosabb körülmények megteremtése mellett sem fogja magát a trópusokon érezni (mert hogy ott érzi otthon magát)
  • Eldobja a leveleit → ha a régi, elöregedett leveleit dobja el, akkor békéljünk meg a természet folyamataival. Azért, mert örökzöld, még hullajtja a levelét. Ez ellen nem tehetünk semmit, ne okoljuk magunkat J

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Biztonsági megerősítés *