Amarillisz- a lovagok csillaga

hirdetes

Minden nő szeret virágot kapni még ilyenkor a tél folyamán is, sok szerencsés hölgyismerősöm mellett engem is megörvendeztetett a párom a minap egy gyönyörű fehér lovagcsillaggal, ismertebb nevén az amarillisszel (Hippeastrum sp.). S bár sokak szerint ez a csodálatos virág csak január-februárban virágozik, mi magunk is el tudunk érni egy korábbi virágzást nála, akár karácsonyra is! No de hogyan?

Közismert tény, hogy mivel az Amarillisz télen bontja ki szirmait, ezért célszerű a hagymáját egy alapos nyári pihentetés után ősszel elültetni. A hagymákat minden esetben szigorúan félig ültessük csak el a földbe vagy tőzegbe, előtte a túlságosan megnyúlt, hosszú gyökereit vágjuk kissé vissza, az elsárgult, elszáradt leveleit vágjuk le, ezek után az elültetett gumók földjét egyszer alaposan be kell öntözni, majd elhelyezni egy sötét, meleg (kb. 10-12fokos) helyre, ahol szépen az élettani folyamatai beindulnak a növénynek. Innentől már nincs is más dolgunk, csak várakozni (kb. 2 hónapot), amíg a virágszár növekedésnek nem indul (figyelem, nem a levélzet, hanem a virágszár indul meg előbb!).

Amint ez a folyamat beindul, és növényünk tőszára elérte a 15cm-s magasságot, előkaphatjuk kis virágunkat a sötét helyről, mert innentől kezdve már jó sok fényre, valamint rendszeres öntözésre, nem utolsó sorban pedig megfelelő tápoldatozásra (heti 1x illik műtrágyát vagy egyéb tápoldatot adagolni neki) lesz szüksége ahhoz, hogy a kiírt időpontra gyönyörűen virágozzon. Legmegfelelőbb hely neki egy helyes ablakpárkány, de csak olyan helyen, ahol nem megy alatta közvetlenül fűtőtest, mert a nagyon melegben nem fog szép tölcséres virágokat fejleszteni.

Ha esetleg nagyon hűvös vagy nedves környezetben van, akkor bizony megtámadja őt a „vörös üszök” nevű gombabetegség, mely kezdetben levélfoltosodással járhat, s ha nem távolítjuk el hamar a fertőzött leveleket, akkor a gomba lehatolhat egészen a hagymáig, és az egészet elpusztíthatja! Javallott a levelek foltosodásának megjelenésekkor a MANCO nevű gombaölő szerrel védekezni!

1. ábra: “Vörös üszök” Amarilliszen

Kártevők tekintetében a tipikus beltéri növény károsítók jelenhetnek meg, úgy mint az üvegházi molytetvek vagy gyapjas tetvek, ellenük a már jól ismert Actara 25 WP, Confidor 200 SL, Mospilan 20 SP rovarölő szerekkel védekezhetünk! Gyapjas tetvek esetében sajnos totál hatástalanok a kémiai permetszerek, lévén a viaszos, gyapjas testfelület miatt a vegyszer el sem jut az állatig. Ilyes esetekben azonban előkaphatjuk a szappanos vizet (bármikor kéznél van J) és azzal mossuk át növényünket, persze csak kíméletesen, maradjon rajta a virág.

Mindenkinek sikeres virágoztatást, és sok gyönyörködéssel teli percet kívánok Amarillisze társaságában!

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
kilenc + tizenkettő =