Almafa és almafélék metszése

hirdetes

Almafa és más almafélék metszése
Bizonytalanná tehet minket az év legkorábbi munkálata, a metszés. Az időjárás roppantul változékony, egyik nap hétágra süt a Nap, a másik nap hó szakadás fogadhat bennünket. Ha metszőollónkhoz nyúlunk, akkor azt egy szép verőfényes nap tegyük, de az sem baj, ha éppen nem süt a napocska, mert borult időben is ugyanolyan szépen lehet fát metszeni, csak lehetőleg ne a havazásba és ne is esőben lássunk neki a feladatnak. Fontos, hogy 0 fok felett legyen a hőmérséklet, ez alatt ugyanis fagykár keletkezik a növényünkön. Mindig kesztyűben metsszünk, egyrészt nem fagy le a kezünk, de ami még ennél is fontosabb, hogy ha puszta kézzel a faágakhoz érünk, az a kezünk melegétől fagyfoltok keletkeznek. Éles szerszámokkal lássunk neki most februárban az almatermésűeknek (alma, körte, birs, naspolya). A csonthéjasokat ilyenkor még tilos, azokat csak március vége felé szabad majd, amikor elérik piros bimbós állapotukat. Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, a csonthéjas fáink (szilva, meggy, cseresznye, őszi, kajszi, mandula) gutaütést kapnak, ami az egész fa pusztulását is okozhatja! Lássuk az első részben az alma és a birs metszését.

1. Almafák metszése: Almafát már -5 fok felett is szabad metszeni, természetesen csak kesztyűben. Távolítsuk el a meredeken felfelé törő vízhajtásokat, a beteg, sérült részeket, a túl mélyre logó elemeket, az egymást keresztező, akadályozó ágakat, vesszőket illetve az általunk feleslegesnek ítélt részeket. Az elöregedett termőbogokkal túlzsúfolt gallyakat (2 éves részek) nyugodt szívvel vágjuk vissza 2-3 termőbogig. A Nyári fontos és a Húsvéti rozmaring fajták kevésbé bírják a metszéseket, csakúgy, mint a Starking, ezeket csak gyengén metsszük hát vissza. A Golden Delicious középerős metszést igényel. Erősen csak az idős almafákat metsszük meg, mert ezek már nincsenek növekedési fázisban, csupán termést kell majd hozniuk.

 

  1. Körte metszése: Nagyjából ugyanazok a feltételek, mint az almafák esetében, tehát a lényeg, hogy a igyekezzünk felfelé törő kúp alakot kialakítani a körtefák esetén. A nyári körték kevésbé igényesek, erőteljes növekedésűek, ezért csak gyengén metsszük őket vissza. Az őszi körtéket középerősen metsszük meg, a téli körték gyenge növekedésűek ezért őket minden esetben erősen metsszük meg.
  2. Birs metszése: A birs egy 3-4 méter magasra megnövő fa, termését sokan nem szeretik, pedig kitűnő befőtt készíthető belőle azoknak, akik már unják a banánt (almát). Nagyon fontos tényező, hogy nem szabad az összes vesszőt visszavágni, mert a termőrügyek a vesszők végén helyezkednek el, és ha visszavágjuk őket, akkor nem lesz rajtuk termés. Esetükben tehát csupán ritkítsunk, illetve erős metszést igényelnek!

 

  1. Naspolya: Csakúgy, mint a birsnél, a naspolya fákon is a hajtásvégeken helyezkednek el a termőrügyek, amelyekből a naspolyák lesznek ősszel. Csak ritkítsuk őket!

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
1 × három =