Aeonium, a kövirózsacserje

hirdetes

HA SZERETNÉL A MAGJÁBÓL, ITT TUDSZ FELIRATKOZNI AZ ELŐRENDELÉSRE!

A szukkulens növényeket sok lelkes kiskertész a szívébe zárta már, hiszen ha valaki egy kevéssé igényes, ám csodaszép növényre vágyik lakásában, akkor ez a típusú növényzet tökéletes választás lehet számára.

A pozsgás növények nevelgetése kiváló lehetőség arra, hogy pl. gyermekeinkkel megszerettessük a szobai dísznövények gondozását, hiszen eléggé jól tűrik, ha néha picit elhanyagolják őket, arról nem is beszélve, hogy őket a legkönnyebb szaporítani. Olyan húsos levelű és húsos szárú dísznövényekről beszélünk, amelyek nagy mennyiségű vizet képesek tárolni, valamint igen csekély a párologtatásuk, így akár sivatagi körülmények között is meg tudnak élni. Ha gyorstalpalóval össze szeretnénk foglalni igényeiket, akkor azt mondhatnánk, hogy a szukkulens növények szeretik a laza, vizet jól áteresztő talajt (mint a sivatag homokja), a napsütötte, fényben gazdag területet, de a pihenő időszakukban hideget és szárazságot kívánnak (hogy az élettani folyamataik lelassulhassanak).

1. ábra: Aeonium tabuliforme

A kövirózsacserje (Aeonium tabuliforme, Aeonium arboreum, Aeonium haworthii) az egyik legnépszerűbb pozsgás növény, amellyel szinte minden otthonban találkozhatunk. Sikerük kulcsa 6 dologban követel meg szakértelmet:

  1. Fényigénye igen magas, így leginkább az ablakpárkányba helyezzük ki, de ne a fűtőrács fölé, mert télen hidegre és száraz levegőre van szüksége. Ha van rá módunk, nyáron tegyük ki őket a szabadba, célzottan Napsütésnek.
  2. Vízigénye szukkulens lévén igen csekély, ám növekedési szakaszban azért érdemes gyakrabban öntözni (vagyis a földje mindig legyen picit nedves, de sohase álljon pangó vízben). Télen elég 1-2 havonta megöntözni őket.
  3. Hőigénye változó, legjobban azt szeretik, ha van érezhető különbség a nappali és az éjszakai hőmérséklet között (mint a sivatagban). Télen maximum 10-12 fokban tartsuk őket.
2. ábra: Aeonium arboreum
  1. Páratartalom szempontjából szerencsére nem igényesek, vagyis nem kell a leveleket vízzel lespriccelni, ellenben a friss levegőt igencsak kedvelik, így különösen nyáron vagy tartsuk odakinn, vagy nyissunk neki ablakot gyakorta.
  2. Átültetéssel sem kell túl sokat bajlódni, ugyanis nem szereti a felesleges bolygatást, a gyökere sem dúsul be annyira, hogy évente ültetni kelljen. Ha mégis kinövi a kis lakását, akkor is max. egyel nagyobb és lapos cserépbe ültessük.
  3. Szaporításuk hihetetlen egyszerű, ugyanis a dugványok és sarjak könnyen meggyökeresednek, ám ezeket hagyjuk néhány napig száradni egy újságpapíron, mielőtt a nedves földbe dugnánk őket. Az új növényeket csak ritkán öntözzük és nehogy lefedegessük őket műanyag vagy üveglappal, mert megfulladnak!
3. ábra: szaporítás levéldugványról

 

Magvetéssel is felnevelhetőek, a magok csírázásához azonban 21-26 fokra szükség van. Magvetéshez használjunk szaporító tálcákat, amelyet töltsünk meg homok és tőzeg keverékével, majd ezt a közeget a magvetést (egyenletesen szórjuk ki a tálcákba) követően folyamatosan tartsuk nedvesen, meleg, világos helyen. Ha minden jól megy, a magok kb. 2 héten belül kicsíráznak. Óvatosan bánjunk a kis palántákkal, mert könnyen szakad a gyökerük, amikor át akarjuk ültetni őket kaktuszföldbe.

ábra: Aeonium haworthii

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

HA SZERETNÉL A MAGJÁBÓL, ITT TUDSZ FELIRATKOZNI AZ ELŐRENDELÉSRE!

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
14 + 5 =