A törpe datolyapálma

hirdetes

ITT TUDSZ MAGOT ELŐJEGYEZTETNI!

A törpe datolyapálma

A távol- keletről származó törpe datolyapálma (Phoenix roebelenii) az egyik legkedvesebb, egyben leggyakoribb szobanövényünk, amely kecses törzsével és lenyűgöző levélüstökével teraszok, téli kertek és beltéri szobák különleges dísze. Ám amilyen szépek, olyan drágák is tudnak lenni, egyszóval érdemes tudni az alapvető szabályokat, hogyan érdemes tartani őket, hogy sokáig gyönyörködhessünk díszítő értékükben.

 

Mint minden növény, ők is magról szaporíthatók. Ne feledjük el, hogy a pálmafélék eredetileg trópusi körülményekhez vannak hozzászokva, így csírázásuk magas hőmérsékleten (minimum 26 fokon) történjen. Ha valaki nem akar ennyire meleget a szobájában, akkor javaslom az infra lámpával való megvilágítást, amely köztudottan meleget is bocsát ki. A magokat egész évben ültethetjük. Mivel viszonylag savanyú és jó vízáteresztő képességű talajt igényelnek, ezért ajánlott durva homokkal elkevert tőzeges földbe helyezni a magokat (2 hónap alatt csíráznak ki, addig bizony várnunk kell), majd amikor elérik a
10 cm-es magasságot, át kell palántázni őket nagyobb cserépbe.

Még egy szabály van: ne legyünk türelmetlenek a datolyapálmával szemben, igen lassú a növekedésük, évente alig hoznak 1-2 új levelet, viseltessünk hát türelemmel irányukba.

Fényigénye közepes, ami azt jelenti, hogy inkább félárnyékba húzódva teljesednek ki, nyáron se tegyük ki a közvetlen tűző Napnak, mert arra kissé kényesek. Tápoldatozásra szüksége van, ezt a nyári időszakban 3 hetente ismételjük meg egészen szeptemberig bezárólag. Öntözésekor kellően ügyeljünk arra, hogy jó vízelvezetése legyen a cserépnek, mert a pangó vízben a gyökerek rothadásnak indulnak, amely táptalajul szolgál a gombás fertőzések további alakulásának.  Télen sokkal kevesebbet öntözzük őket, hiszen ebben az évszakban pihennek, regenerálódnak, tavasszal és nyáron bátran adjunk nekik vizet, de az alátétekből mindig öntsük ki a túlcsordult maradékot! Páraigényesek, ezért a fűtött szobában való tartásakor a leveleket vízzel kell permetezni (ami igazából nem egy hálás feladat, mert ezzel a páratartalom bár megnő, vele együtt megnő a levéltetvek száma is).

Teleltetése szintén kényes feladat, ugyanis télen a datolyapálma éjszakai ideális hőmérséklete nem haladhatja meg a 16 fokot (azaz vagy téli kertben vagy hűvös szobában kell telelnie). Emellett még arra is ügyeljünk, hogy ne érje huzat.

Szerencsére nem kell évente átültetni, bőven elég akkor, amikor már teljesen kinőtte a cserepét. Ezt legkönnyebben úgy állapíthatjuk meg, ha óvatosan kiemeljük a cserépből a növényt, és a földjét teljesen benőtte a gyökérzet. Ekkor 2 dolgot tehetünk. Ha nem akarjuk, hogy még több helyet foglaljon el növényünk, akkor a gyökereket vissza kell éles késsel vágni, majd földcserével visszahelyezni eredeti cserépméretébe. Amennyiben célunk a datolya további növekedése, úgy nagyobb cserépbe ültessük őt át (de ne gyakran, mert nem szereti, ha piszkálják).

Nézzük, milyen problémákkal szembesülhetünk (mert fogunk, ne legyenek kétségeink):

  • Barna pettyek a leveleken: Gombás foltbetegség az oka, amelyet a túlöntözés következményeként nyertünk el. Felesleges permetezni (főleg szobában), ámde azonnal távolítsuk el a beteg leveleket, öntözzünk kevesebbet, ültessük át friss földbe. Ha már remeg a kezünk a permetezőnk után, akkor maximum választhatunk a klórtalonil tartalmú Mycostar vagy Bravo és a mankoceb hatóanyagú Dithane M45 közül. Környezetkímélőbb azonban, ha réztartalmúval fújunk, pl. Bordói lé vagy Rézoxiklorid.
  • Elbarnult levelek: Az alsó levelek elbarnulása természetes folyamat. Fontos, hogy éles késsel vagy metszőollóval távolítsuk el, ne tépjük őket!
  • Sárguló levelek: Sima vízhiány az oka. Öntözzük J
  • Barna végű levelek: Túl száraz a levegő. Emellett oka lehet még, ha fázik vagy ha huzatot kapott esetleg sérülés érte.
  • Kártevők: Takácsatka (szívogat és hálót sző), pajzstetű és viaszos pajzstetű (fehér pontok, amelyek nehezen kaparhatóak le, szívogatják a növényi nedveket) közül válogathatunk. A növényen torzulást és levélsárgulást okoznak.

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

ITT TUDSZ MAGOT ELŐJEGYEZTETNI!

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
húsz − 2 =