A szelíd- és egészséges- gesztenye

hirdetes

 

A fagyos téli napokon elhaladva a sült gesztenyés stand mellett eszünkbe juthat, hogy milyen jó lenne kertünkben is gesztenyét termeszteni. Ne feledjük azonban, hogy csak a szelídgesztenye alkalmas emberi fogyasztásra, a vadgesztenye ellenben kiváló gyógynövény (egyébként nincsenek rokonságba egymással, csak a termésük hasonló)!

1. ábra: Szelídgesztenye
2. ábra: Vadgesztenye

Bár mind a kettő terebélyes sorfának minősül, inkább javaslom ezért utcafrontra ültetni őket.

A szelídgesztenye (Castanea sativa) jól tűri a szélsőséges körülményeket, hazánk szinte egész területén bátran termeszthető ez a tápanyagokban és mikroelemekben gazdag téli táplálék. Ültetését ilyenkor az őszi időszakban ajánlom (faültetések ideje), az ültetés szabályainak megfelelően (kellő mélységű gödör, aljára szerves trágya – föld keverék, beiszapolás, tányérozás), ültetés után hetente nagy adag vízzel locsoljuk meg, a tél folyamán már nem kell öntözni, mert kellő csapadékhoz jut, fagyott talajra pedig még csak véletlenül se öntözzünk. Mivel nem öntermékenyülő növény, ahhoz, hogy termést hozhasson, szükségünk lesz egy társfára, vagy legalább is legyen a környezetében egy másik szelídgesztenye fa is a megporzás sikere érdekében.

3. ábra: Virágzata

Kora tavasszal csak mérsékelten metsszük meg (az erős metszést nem hálálja meg), ilyenkor csak a keresztben álló ágakat és a beteg növényi részeket távolítsuk el, ha nagyobb ágat kell levágnunk, akkor gyorsan kezeljük le Fagéllel. Szerencsére viszonylag későn rügyezik és csak júniusban virágzik, tehát az elfagyás nem veszélyezteti.

Ellenségek, amelyekkel szembe kell néznünk:

Mi ellen? Mikor kezeljünk? Mivel kezeljünk?
Általános megelőzés betegségek, kártevők ellen Tél végén lemosó permetezéssel Réz tartalmú szerrel (Bordói lé, Champion, Rézoxiklorid)
Lisztharmat Fiatal fák esetében Thiovit Jet, Nevikén
Mikoszferellás levélfoltosság Tünetek megjelenésekkor Orthocid 50WP
Gesztenyeormányos Augusztus Gyűjtsük össze a lyukas terméseket, és égessük el

 

Vitaminban dús növényről beszélünk, kiváló E- vitamin forrás, emellett C-, és B-1, -2, -6 vitaminban is igen gazdag. Ásványi anyag tartalma sem elhanyagolható, hiszen Na, K, Ca, és P tartalma ugyancsak említésre méltó. Sülve, főzve vagy gesztenyemasszaként árusítják, ám nyersen egyenesen köztudott róla, hogy enyhíti a hasmenést. Leveléből teát kell készíteni, amelyet leszárítva télen légúti betegségek ellen alkalmazhatunk.

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
2 × három =