A sárkányfa – avagy Agávé a kertünkben

hirdetes

A sárkányfa – avagy Agávé a kertünkben

ITT TUDOD MAGJAIT ELŐJEGYEZTETNI!

A szukkulensek egyik legkönnyebben hazánkban is megtermeszthető faja a Sárkányfa, más néven Rókafarkú (vagy Oroszlánfarkú) Agávé (Agave attenuata), amely még a legérzékenyebb kezű embereket sem riaszthatja el, ugyanis ellentétben a jól ismert amerikai Agávéval, ennek a fajnak nincsen terminális szúrós levélfogazata, helyette egy puha levelű, örökzöld évelővel élhetünk együtt. Az eredetileg Mexikó fennsíkjairól és fenyőerdeiből származó Agávé nevét különleges virágáról kapta, amely a levélrozettából előugróan lófarokszerűen ível le, így különleges látványt nyújthat a modern kertekben, körülvéve mediterrán növényekkel!

 

 

Magról könnyen  szaporítható. Azt tanácsolom, hogy alkalmazza az általános magvetés szabályait, mivel ez nem egy trópusi növény, nem szükséges a csírázásához magas hőmérséklet (max. 20-23 fok) vagy páratartalom, ellenben a szaporító tálcákba a magokat sekélyen vessük el és a földje legyen állandóan nedves, de ne tocsogjon a vízben (alulról öntözzük egészen a kitűzdelésig kiscserepekbe).

Ha szobanövényként szeretnénk, hogy funkcionáljon, akkor mindenképpen helyezzük őt az ablakpárkányra, hogy rengeteg Napfény érje, emellett pedig ügyeljünk arra, hogy a kifejlett példányok pozsgás levelük miatt (amely vízraktározásra alakult ki valamint direkt keveset párologtat) kevesebb öntözést igényelnek. Télen elég őket havonta megöntözni, nyáron 2 hetente vessük rájuk figyelmünket. Mivel szukkulens növényről beszélünk, amely a Föld száraz területein alakult ki, és igényében is megőrizte környezete ősi vonásait, ezért talaja mindenképpen olyan legyen, amely a vizet könnyedén átereszti, vagyis homokot keverjünk virágfölddel, hogy kellően porózus legyen a gyökerének közege. Kerti dísznövényként kitűnő választás azok számára, akik kedvelik az egyszerű, ám mutatós növényeket, ugyanis egyaránt jól mutatnak virágágyakban, sziklakertekben, mediterrán kertekben és a teraszon dekoratív díszes cserepekben is. Általában gyengén savanyú, homokos vagy kavicsos talajt igényelnek.

Szerencsére kellően ellenálló szinte bármely betegségnek, kártevők közül maximum a csigákra kell odafigyelnünk, ugyanis lédús leveleit előszeretettel fogják megharapdálni. A leveleken néha előforduló puha, barnás foltok valószínűleg gombabetegség tünetei, ezeket kezelhetjük Fundazol 50WP-vel. Ha hirtelen elkezdenek a levelek elhullani, akkor ennek oka a csapból vett hideg víz lehet. Használjunk öntözésre inkább állott esővizet vagy legalább szobahőmérsékletű vizet. Amennyiben száraz, barna foltok éktelenkednének rajtuk, úgy ennek oka vízhiány lehet (ne feledjük, hogy hiába pozsgások, azért nyáron ők is igénylik a gyakoribb öntözést). Előfordulhat még rothadás a növény tövénél, amelyet leggyakrabban a téli túlöntözés vált ki. Emeljük ki a növényt a cserépből, és vizsgáljuk meg a gyökérzetét. Ha a gyökerek puhák és barnák, akkor sajnos irány a komposzt, ugyanis a növény ebben az esetben menthetetlen. Ám ha a gyökerek még fehérek és kemények, akkor vegyük ki 1 napra a növényt a cserépből, kissé szárítsuk, majd visszatétel előtt vágjuk le a barna gyökérrészeket és kezeljük Fundazol 50WP-vel(csak a gyökereket), ezek után helyezzük a növényt friss talajba, ezzel elejét vesszük a gombás fertőzés újbóli felbukkanásának.

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

ITT TUDOD MAGJAIT ELŐJEGYEZTETNI!

6 hozzászólás

  1. kérdezném,hogy nálunk is tél álló? Miként lehet rendelni?

  2. Ha dézsában nevelem,akkor is ilyen szép lesz,vagy szenvedni fog?

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..