A rózsák visszametszése

hirdetes

Ősszel szeretné minden lelkes kis kertész lehetőleg visszavágni az ágyásokban lévő évelőit, kicsit téliesíteni a kertjét, rendet tenni benne. Ezt nagyon helyesen is teszik, ugyanakkor ügyelni kell arra is, hogy akadnak növények, amelyeknek éppen hogy rosszat teszünk azzal, ha a tavaszi méretére szeretnénk visszametszeni őket. Közéjük tartozik a rózsa.

Sok embernek teljesen mindegy, hogy késő ősszel vagy nagyon kora tavasszal esik neki a nemes feladat elvégzésének, azonban vigyázat! Az ősszel visszametszett rózsák ugyanis nagyon szépen el tudnak fagyni egy keményebb tél során. Nem arra gondolok, hogy hagyjuk őket úgy, ahogy vannak és legközelebb márciusban tekintsünk reájuk, szó sincs róla. Először is azért, mert elnyílt példányaink szomorú látványt nyújtanak, emellett a totális igénytelenségünket is könnyen ki tudják fejezni a virágok királynője iránt. Ezért aztán az elnyílott virágokat vágjuk bátran le, valamint a beteg, elszáradt hajtásoknak se kegyelmezzünk.

Ezek után tekintsük meg őket növényorvos szemmel. Van e rajtuk valamely kártevő (ne legyintsünk rájuk, vidáman át fogják vészelni a telet, hogy tavasszal újult erővel támadjanak), legtöbb esetben levéltetűt, esetleg tripszeket, takácsatkákat találhatunk még rajtuk. Ha bent tartjuk őket szobában, akkor előfordulhat még az üvegházi molytetű is (ez kinn megfagy, nincs vele baj).

Ádáz levéltetvek rózsán

 

Kártevő Ellene permetezőszer
Levéltetvek DECIS 2,5EC

MOSPILAN 20SP

Tripszek
Takácsatkák COSAVET DF

VERTIMEC 1,8EC

Üvegházi molytetű DECIS 2,5EC

ACTARA 25WG

Diplokarponos levélfoltosság

 

Ezek után lessük meg a gombákat rajta, biztosan fogunk találkozni lisztharmattal, ugyanis ők a hűvös, csapadékos időt kedvelik, amely ugye egyenlő az őszi időjárással. Láthatunk még diplokarponos levélfoltosságot (fekete foltok a rózsán, hatásukra lehullnak a levelek), valamint botrítisz is előfordulhat. A vegyszeres kezelés előtt szedjük le a beteg leveleket és forgassuk a talajba őket. Ezután kezeljünk kén tartalmú lemosó szerekkel (pl. Ca-poliszulfid hatóanyagú TIOSOL-lal).

Kórokozó Permetszer ellene
Lisztharmat AMISTAR

TOPAS

Botrítisz TIURAM

GRANUFLOW, AMISTAR

Rózsa rozsda DITHANE M45

SCORE 250EC

Diplokarponos levélfoltosság DITHANE M45

FOLPAN

BORDOI LÉ, RÉZOXIKLORID, CHAMPION

 

 

Amennyiben ősszel telepítettük el rózsáinkat, továbbra se metsszük meg föld feletti részüket, inkább tavaszra hagyjuk ezt a műveletet. A remontáns (többször virágzó) rózsák általában fagytűrőek, erős növekedésűek, ezért a betegségeknek is jobban ellenállnak, ősszel hosszúra metsszük őket, majd tavasszal 10-15 szemre vágjuk vissza.

A minirózsákat tavasszal sövényvágó ollóval a felére vágjuk vissza, ne túl rövidre, mert nem hajtanak ki!

Még egy fontos dolgunk van tél előtt! Kupacoljuk fel rózsáink tövét szalmával, falevéllel, faforgáccsal, hogy még kevesebb esélyt adjunk a hosszú hideg tél során az elfagyás kockázatának.

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
nyolc − 7 =