A Leanderek szaporítása, avagy hogyan neveljünk saját kis leandereket?

hirdetes

 

A mediterrán országokban gyakran csodáljuk meg az óriásira megnövő leanderek sokaságát, s valóban, Európa déli országaiban szebben fejlődik ez a gyönyörű növény, ám egy kis gondoskodással hazánkban is megteremthetők nekik azok a feltételek, amelyek mellett jól érzik magukat.

Tehát ha nagy fába vágnánk a fejszénket és szeretnénk ezt a mérgező, ám szépséges növényt szaporítani, akkor kétféle képen láthatunk hozzá. Magról illetve tőről szaporítva. Amennyiben magról szeretnénk szaporítani, úgy már az anyanövény elvirágzása után kialakult tokterméseket kell felügyelnünk. Csak kitartó kertészkedőknek ajánlom, hiszen a magról szaporított egyedek virágzására 2-3 évet is kell majd várnunk (a leander ugyanis mindig az előző évi hajtásokon virágzik). További érdekesség, hogy egyáltalán nem biztos, hogy egy bizonyos fajta leanderről származó tokban azonos fajta leandereket tudunk kinevelni (ez a diverzitásnak köszönhető), tehát ne lepődjünk meg, ha egy rózsaszín virágú egyed magtokjában olyan magokat lelünk, melyekből pl. fehér virágú egyedek fognak kifejlődni! A magoknak repítő készüléke van, ez nehezíti a magok „befogását”, hiszen eltenni a magvakat csak akkor lehet, ha a toktermés már megérett és felpattant.
Ezek után a magokat egy vízzel töltött kis tálkába helyezzük, amelyek kezdetekben csak szépen úszkálnak a víz felszínén, majd ahogyan gyökeret eresztenek, úgy indulnak süllyedésnek a tálka alja felé (általában 2-3 hét után). Csak akkor szabad őket kiültetni, ha a magoncok már 2 leveles állapotban vannak! Egyből földbe ültessük őket, de a földet szigorúan rostáljuk meg előtte apró lyukú szitán, mert a durva göbök eltörhetik a harmatgyenge gyökerecskéket. A földet ezek után tartsuk folyamatosan nedvesen, míg a gyökerek meg nem erősödnek a kis cserepekben, majd fokozatosan igényüknek megfelelően ültessük őket egyre nagyobb cserepekbe az év folyamán!
A leanderek szaporításának másik módja a tőről szaporítás. Sok helyen olvastam és hallottam, hogy ennek legegyszerűbb módja az az éves zöld hajtás meggyökereztetése, nos személy szerint ez nekem soha nem sikerült, ellenben a fás részek meggyökereztetéséről minden évben pozitívan tudok beszámolni. Az én módszerem szerint tehát nem az az éves zöld hajtást, hanem a minimum 1 éves fás részeket vágjuk le az anyatőről, és ezeket a fás részeket (szigorúan átlósan vágjuk le a könnyebb gyökereztetés végett) egy vízzel teli edénybe helyezve várjuk a kis gyökerek megjelenését, amely általában 2 hét. A visszavágás és gyökereztetés optimális időpontja az augusztus 2. fele.

 

Figyeljünk arra, hogy ne várjunk feltétlenül addig a vízben tartásával, amíg jó sűrű szerteágazó gyökere nem lesz, mert ezek a friss gyökerek törékenyek, érzékenyek, és azon növények, amelyekről egyszer már letört a gyökérzet, nem fognak többé kihajtani. Éppen ezért ültető közegüket ebben az esetben is rostáljuk át apró szemű szitán, hogy a kis gyökerek ne sérülhessenek meg! Mivel a leander rengeteg vizet igényel, öntözzük meg minden nap bőven a kiültetett vagy az elültetett kis növénykéinket!

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Biztonsági megerősítés *