A kristályos körte

hirdetes

Az őszi szezon nem csak az almáról, hanem a méltatlanul elfeledett körtéről is szól. Sokan meglepődnek, hogy a körte bizony nem más, mint olyan alma, amelynek megvastagodott (elhúsosodott) kocsánya van. Mivel az almával egy családba tartozik, és termésének összetétele is nagyon hasonló, ezért gyümölcsfájának kezelése, egész éves ápolása, karbantartása, permetezése kellően megegyezik az almáéval (előző cikkemben kifejtettem az alma védekezését, amely a körtére is bátran alkalmazható)!

1. ábra: Piros Vilmos

Eltérések azonban köztük is akadnak. Először is a körtére alaposan ügyelni kell szüreteléskor, mert az almával ellentétben gyümölcshúsának szerkezete könnyen törik, ezáltal megbarnul, hamarabb fog megromlani. Másrészt az almától eltérően a körte termésének kristályos szerkezete van. Ez a rostban gazdag, kristályos szerkezet segíti a székrekedésben szenvedőket, emellett szabályozza a cukor és a zsír felszívódását a szervezetben, ezáltal segít leküzdeni a magas koleszterin szintet. Ezen gyógyító hatásai mellett még elmondhatjuk róla, hogy erőteljesen ajánlják HIV-fertőzött betegek számára, hogy egyenek meg mindennap egy körtét, hiszen a benne található kávésav (immunserkentő vegyület, éppen ezért herpesz vírus inaktiválására is alkalmazzák kúraszerűen), valamint klorogénsav (bizonyítottan HIV-ellenes hatású). Remek C-vitamin és réz forrás, azaz segít a daganatos megbetegedések (főleg a vastagbélrák) megelőzésében is!

2. ábra: Hardy vajkörte

 

Mint minden gyümölcsfát, a körtét is ősszel telepítsük. Faiskolából származó, ellenőrzött, egészséges szaporítóanyagot válasszunk, attól függően, hogy mikor szeretnénk szüretelni terméséből. Vannak ugyanis nyáron- és ősszel termő körték.

Nyári körték:

Fajtanév mikor érik? porzója jellemzője tárolhatósága
Kornélia VI.- VII. eleje Vilmos Édes, sárga húsú, sárga színű pár hét
Clapp kedveltje VIII. eleje Vilmos, Bosc kobak, Hardenpont Édes-savas, illatos, fehér húsú, szalmasárga színű, napos oldalon pirosas 1 hónap
Vilmos VIII. közepe Clapp, Bosc kobak Édes-savas, lédús, éretten zöldes színű, húsa fehér 1-2 hónap
Piros Vilmos VIII.- IX. eleje Clapp, Bosc kobak Édes-savas, lédús, éretten barnáspiros színű, húsa sárgásfehér rövid ideig, max. 1 hét
Ilonka VIII. vége Vilmos, Hardenpont Bő levű, barna színű éretten Friss fogyasztásra

 

Őszi körték:

Fajtanév mikor érik? porzója jellemzője tárolhatósága
Hardy VIII.- IX. eleje Clapp, Bosc kobak Savas, fűszeres, húsa zöldes fehér, héja szalmasárga 1-2 hónap
Conference IX. eleje Clapp, Bosc kobak, Vilmos Édes savas, héja szalmasárga, befőttnek tökéletes 5-6 hónap
Bosc kobak IX. közepe Clapp, Conference, Vilmos Édes savas, megnyúlt, barna héjú, olvadó húsú 4-5 hónap
Diel vajkörte IX.- X. eleje Hardy vajkörte Zamatos, éretten élénksárga színű 3-4 hónap

 

Téli körték:

Fajtanév mikor érik? porzója jellemzője tárolhatósága
Packhams Triumpf IX. közepe Vilmos Lédús, édes savas, héja sárga, nagy alakú 6 hónap
Hardenpont X. eleje Hardy, Vilmos, Bosc kobak Héja szalmasárga, édes savas ízű, nagy alakú 4-5 hónap
Serres Olivér X. közepe Bosc kobak Alma alakú, közép nagy, sárgás zöld héjú 5-6 hónap
3. ábra: Bosc kobak

 

Az egyes fajták porzója azt jelenti, hogy termékenyülésükhöz feltétlenül szükségük van az adott fajta porzójára! Vagyis körtefát ha vásárolunk, akkor párosával tegyük. Pl. Hardy vajkörte vásárlásakor mindenképpen vegyünk mellé egy Clapp-ot vagy egy Bosc-kobak fajtát, mert különben nem lesz termésünk!

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..