A kora tavaszi virághagymák titka

hirdetes

Kora tavasszal akár már február végén gyönyörködhetünk a hó alól kikandikáló hóvirágban, majd nyílni kezdenek sorra a krókuszok, tulipánok, jácintok, nárciszok, hogy új lendületet, új reményeket hozzanak a szürke hétköznapok után az emberek szívében. Ezeket a fantasztikus növényeket azonban már most ősszel érdemes (sőt kell) eldugványozni, hogy a téli hideghatás (pihenés) után tavasszal kinyílhassanak. Míg vannak bizonyos virághagymák (pl. dália, kardvirág, kánna, üstökliliom), amelyeket érdemes a téli fagyok elől megmenteni, időben kiásni és a pincében nedves-homokos talajban elteleltetni, addig a kora tavaszi hagymásokkal éppen ellenkező módon kell bánni: ősszel ültessük el őket!

Akadnak apróhagymások közöttük (ilyen a hóvirág, a fürtös gyöngyike, a krókusz, a szellőrózsa és a téltemető), amelyeket érdemes csoportokba, akár 40-50db-ot egy csoportba ültetni, mert így üde színfoltokat nyújthatnak a februárban – márciusban még kopár kertben. A bátrabbak gyepbe is ültethetik őket, vagy szegélyágyásokba, járda mellé, hogy hamar észre vehessük őket.

Vannak magas növésű hagymások (nárcisz, tulipán, jácint, császárkorona,  korbácsliliom, díszhagymák), amelyeket érdemes egyesével, vagy kisebb csoportokba (4-5db/csoport) helyezni, ágyásokban, járdaszegély mellé, minden esetre vegyük figyelembe, hogy éppen milyen egyéb növények fognak nyílni az adott időszakban kertünkben, hogy mindenhol lássunk virágzó példányokat.

Általános szabály, hogy minél nagyobb egy virághagyma, annál mélyebbre kell ültetni! Apróhagymások esetében 10cm legyen a talaj mélység, amelybe helyezzük, 10-20cm mélyre telepítsük a tulipánt, a jácintot és a nárciszokat, 20-25cm mélyre pedig a magas növésű hagymásokat (császárkorona, királyliliom, korbácsliliom, díszhagyma) ültessük. Számukra napos, félárnyékos területeket keressünk, ott fejlődnek a legszebben!

Érdemes talajunkat már hetekkel előre elkészíteni, ugyanis közvetlenül a hagymások alá tilos szervestrágyát kihelyezni, mert megégetheti a hagymákat. Ezért javaslom a kitelepítés előtt pár héttel beforgatni a tápanyagot a talajba, ezzel a mozdulatsorral ugyanis egyben fel is ássuk a talaj felső szerkezetét amely levegőztetés szempontjából sem utolsó.

Miután megvásároltuk hagymáinkat, érdemes minél előbb elültetni őket, nehogy idő előtt kiszáradjanak, esetleg kihajtsanak. Amennyiben erre nincsen lehetőségünk, úgy a kiültetés pillanatáig tároljuk őket homokban hűvös sötét helyen. Mindig a legkorábban nyílóakat ültessük ki legelőször, csúcsukkal felfelé nyomjuk őket a kiásott lukakba, majd helyezzük rájuk vissza a földréteget, kissé ütögessük meg, hogy tömörödjön a talaj. Itt kell megjegyeznem, hogy már ebben a pillanatban jegyezzük fel vagy jelöljük ki, hová milyen hagymát ültettünk, hogy a későbbi kerti munkálatok során nehogy véletlenül kiforgassuk szeretett növényeinket a talajból. Ugyanakkor a sok éven át elburjánzó nárciszok és tulipánok egy idő után csekélyen nyílnak, az őszi munkálatok során azonban szerét ejthetjük megritkításuknak. Az összeaszott anyagumót nyugodt szívvel dobjuk ki, míg a fiatal kis sarjhagymákat bátran tartsuk meg, ássuk vissza.

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel”

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..