A jó bor alapja – Szőlőnk egészségvédelme (betegségek)

hirdetes

Ezekben a forró augusztusi napokban előszeretettel hűtjük le magunkat esténként egy jó pohár hideg fröccsel, vagy borocskával. A borfejtéssel és a szüreti mulatságokkal azonban még várnunk kell, szőlőink védelme azonban már elkezdődött. lássuk hát mely betegségekkel és kártevőkkel kell szembenéznünk (szőlőnkkel együtt) az alatt a hosszú út alatt, míg a tavaszi metszéstől egészen az őszi szüretig az asztalunkra kerülnek.

A szőlő betegségei:

  1. Szőlő leromlása vírus (Grapevine fanleaf virus): A szőlő levelein mozaikszerű foltosság figyelhető meg, majd levélsárgulás, a levelek fogazottsága fokozott méreteket ölt, a levél erezet egy pontból kiinduló lesz (legyezőhöz hasonlít, innen a „fanleaf” kifejezés). A hajtások nem hengeresek, hanem laposak lesznek, a bogyók ún. ’madárkás bogyók’ lesznek, eltérő méretűek. A vírus korai tőpusztulást okoz. Nem tévesztendő össze a Mg hiánnyal, ahol a levél erek zöldek maradnak, az érközök pedig sárgulnak. Itt pont fordítva láthatjuk a dolgokat (sárga levélér, zöld érközti terek). Mivel vírusról beszélünk, kezelése nincs, csak megelőzéssel védekezhetünk ellene.

 

 

  1. A szőlő agrobakteriális gyökérgolyvája (Agrobacterium vitis): A vesszőkön hosszúkás, egyenetlen felületű, karfiolhoz hasonlító daganatok jelentkeznek. Ezek eleinte puhák, világos színűek, később ezek megkeményednek, barnás színűvé válnak. A tőke gyengül, a levelek sárgulnak, gyakran kanalasodnak. Ezek a bakteriális fertőzések gyakran metszés során a sebzéseken keresztül jutnak be a növénybe. Védekezés ellenük csak megelőzéssel lehetséges (egészséges szaporító anyag vásárlása, metszőollók tisztán tartása). Mivel a kórokozó a szőlő „könnyeiben” előfordulhat, ezért a metszést mindig a könnyezés előtt végezzük.

 

  1. Szőlőperonoszpóra (Plasmopara viticola): Csapadékos, hűvös nyarak betegsége. A leveleken olajfolt szerű tünet együttes, ezek az olajfoltok később besárgulnak, majd barnán elhalnak. A bogyók egyedileg fertőződnek, töppednek, lilásak lesznek, elszáradnak vagy belül elbarnul a húsuk. Magyarországon először az 1880-as években fedezték fel, azóta folyamatosan minden évben feltűnik. Védekezés ellene szisztemikus szerekkel történjen (Galben M, Galben R, Ridomil Plus 45 WP, Acrobat MZ) 2-3 alkalommal a virágzás időszakában, egyéb időszakokban szabad kontaktszerekkel kezelni (Buvicid F, Folpan 50WP, Dithane M45, Bordói lé, Rézoxiklorid 50WP, Champion 50 WP). Peronoszporára fogékonyak az Olaszrizling, Pinnot Noir, Chardonnay és a Merlot fajták!

 

 

  1. Szőlőlisztharmat (Uncinula necator): Száraz, meleg nyarak betegsége. A lisztharmatot mindenki könnyen felismeri a levelek színén található fehéres, pókhálószerű bevonatról, ezek alatt a levél szövet elszárad. A virágzat sárgul, majd elhal. A fürtökön lévő zöld bogyók héja a gombaszövetek alatt elhal, emiatt nem képes tágulni, ezért bereped, felnyílik, a bogyó húsa kilóg a héja alól (ezt nevezik sérves bogyónak), ezáltal elrothad. Védekezzünk ellene akkor, amikor a hajtások már elérték a 20-25cm-s hosszúságot, innentől rendszeresen lehet kén tartalmú kontaktszerekkel védekezni (Kumulus S, Kén 800 FW, Floristella kénpor, Szulfur 900 FW, Nedvesíthető kén). Tipp: ültessünk rózsát a szőlősor elejébe, mert a lisztharmat gomba előbb jelenik meg a rózsán, mint a szőlőn, s ha megjelenik, már védekezzünk is egyből a szőlőre! Lisztharmatra fogékony a Portuguiser, Kadarka és a Kékfrankos szőlő fajták.

 

 

  1. A szőlő pszeudopezikulás orbánca (Pseudopezicula tracheiphila): A levelek fonáki oldalán a mellék erek barnulni kezdenek, köztük a levél lemez sárgul, majd barnán elhal. Ezt a barna foltot egy színes szegélyövezi, amely máshogy jelenik meg fehér fürtű fajok esetében (sárga szegély), és kék fürtűek esetében (vörös színű szegély). Gyors levélhullás várható. A legjobb védekezés ellene, ha a fertőzött leveleket minél előbb eltávolítjuk, megsemmisítjük.

 

 

  1. A szőlő botritiszes betegsége (Botrytis cinerea): A fiatal hajtásvégek levelein barna elhalás tapasztalható, a leveleken barna szabálytalan alakú elhalt foltok jelennek meg. A fürtön lévő zsenge bogyók felrepednek, ezáltal rothadnak, rajtuk dúsan megjelenik a szürke konídium tartó gyep (szürke-rothadás). A kórokozó sebeken, elhalt virágzatokon keresztül kerül be a növénybe, akkor, amikor magas a relatív páratartalom. Védekezés a botritisz ellen leginkább a sorok szellőssé tételével érhető el, valamint a fürtök védelmével a sebzések ellen. Kémiai vegyszeres kezelése a virágzás végén illetve a szüret előtt történjen kontakt hatású szerekkel (Orthocid 50WP, Folpain 50 WP, Bravo, Mycostar) vagy szisztemikus szerekkel (Topsin M70 WP, Folicur 25WG).

 

Mikor? Mi ellen? Mivel védekezzünk?
Nyugalmi időszak

(február – március)

Peronoszpóra

Orbánc

Réz hatóanyagú lemosó szerek

 

Rügypattanás időszaka

(április)

Lisztharmat kén tartalmú kontaktszerek
Hajtásnövekedés kezdete

(április vége – május)

Lisztharmat

Peronoszpóra

Orbánc

kén tartalmú kontaktszerek

kontakt vegyszerek (mankoceb, klórtalonil, rézgálic hatóanyag)

Virágzástól fürtzáródásig

(május – július eleje)

Lisztharmat

Peronoszpóra

Botritisz

kén tartalmú felszívódó szerek

réz tartalmú felszívódó szerek

kontakt szerek (Folpet, kaptán)

Fürtzáródás, zsendülés

(július vége – szeptember közepe)

Lisztharmat

Peronoszpóra

 

kén tartalmú kontaktszerek

réz tartalmú kontaktszerek

Érés után, szüret után

(szeptembertől)

Lisztharmat

Peronoszpóra

Orbánc

Fertőzött levelek eltávolítása, megsemmisítése, hogy következő évben ne fertőzzön vissza

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

A jó bor alapja – Szőlőnk egészségvédelme (kártevők) II.

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
tizenhárom − három =