A Hercegnők virága

hirdetes

ITT TUDSZ  A NÖVÉNY MAGJAIBÓL ELŐJEGYEZTETNI!

Az exotikus trópusi virágok mindig megdobogtatják a nők szívét,  ma megismerkedhetünk egy  izgalmas, egyedi, csodálatos brazil örökzöld kis cserjével, a Hercegnővirággal, a  Tibouchina lepidota ‘Alba’. Legszembetűnőbb éke, a hatalmas hófehér virágai, piros szára és a piros csészelevelei.

Magvetése  szaporító tálcákban, sekélyen, a 20 fokos hőmérséklet már kedvező lehet a csírák fejlődésének. A szaporító tálcákat érdemes üveggel lefedni (páratartalom miatt) és minden esetben alulról öntözzünk, a talaj legyen folyamatosan nedves, de pangó víz ne tartózkodjon a tálca aljában! Szaporítása emellett történhet félfás dugványozással is, amelyet nyár folyamán végezzünk el. Ha zölddugványozást szeretnénk, akkor azt késő tavasszal tegyük meg, hogy legyen elég ideje megerősödnie télre!

Természetesen ahhoz, hogy kertünkben is megmaradjon ez a gyönyörűség, ismernünk kell az igényeit, hiszen számára nem éppen ideálisak a mi mérsékelt éghajlati övünk, ám egy kis praktikával hazánkban is életképes lesz a növény. Trópusi mivolta miatt a legnaposabb területre helyezzük, nagy dézsákba (ugyanis teleltetést igényel), ahol lehetőleg egész nap éri Napsütés, árnyékban ugyanis képes arra, hogy nem hoz virágot. Enyhén savas, jó vízáteresztő képességű talajt kíván, ezt úgy oldhatjuk meg, ha ültetésekkor egy kevés tőzeget szórunk az ültető közegbe, vagyis az ültető gödör aljára (ezzel savanyítjuk a talajt). Viszonylag gyakori öntözést igényel, hiszen a brazil őserdőkből származik, ahol napi szinten számolnak esővel (éppen ezért a magas páratartalmat is igényli, amelyet mi itthon a levelek vízpermetezésével érhetünk el). Ha minden jól megy, akkor tavasztól őszig gyönyörködhetünk ibolyaszín virágzatában. Gyökérzetét érdemes nyáron takarni mulccsal vagy fátyolfóliával, hogy ne melegedhessen fel túlságosan a cserépben vagy a dézsában.

Kártevők közül a nematódák, azaz a fonálférgek támadhatják meg. A tünetek leginkább a növény hervadásában, lankadásában figyelhetőek meg, illetve növekedésbeli visszamaradottságban. Emellett a levelek színe elsárgulhat (de ezt kiválthatja vas vagy magnézium hiány is). Emellett sajnos, mint a legtöbb teletetett növényt, a liszteskék, levéltetvek és viaszos pajzstetvek támadhatják meg.

 

KÁRTEVŐK MIVEL VÉDEKEZZÜNK ELLENÜK?
Fonálférgek Danadim, Vydate 10G
Liszteskék Vektafid-R, Lannate, Actara
Levéltetvek Pirimor, Chess, Actara, Mospilan, Danadim
Viaszos pajzstetvek Olajos lemosó permet (AgroPlusz, Nevikén, Vazelinolaj

 

Teleltetése során ügyeljünk a fagymentes, ámde világos helyre. Nem muszáj melegre tenni őt, inkább a 18-20 fok az ideális, hiszen vernalizációs (hideghatásos, azaz pihenőidőre) időszakra neki isi szüksége van a következő évi virágzáshoz. Amennyiben kis fácskát szeretnénk nevelni belőle, úgy érdemes minden tavasszal a teletetést követően az első kihelyezéskor megmetszeni, hogy ágrendszere bokros, szerteágazó legyen. Csak akkorára neveljük, amekkora méretben képesek vagyunk őt télen biztonságos zárt helyen elteleltetni!

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

ITT TUDSZ  A NÖVÉNY MAGJAIBÓL ELŐJEGYEZTETNI!

 

 

2 hozzászólás

  1. Sajnos nem fogadja el a regisztrációmat a rendszer

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
12 − kettő =