A gyógyító kövirózsa

hirdetes

A kövirózsa egyike a manapság méltánytalanul elfeledett kedves, szelíd kis növényeinknek, hiszen ez a növény sokrétű, izgalmas, felhasználási köre pedig szerteágazó. Dísznövényként sziklakertekben kielégíti esztétikai igényeinket, gyógynövényként elismert szerepe van mind a népi gyógyászatban, mind a modern természetgyógyászatban, s nem utolsó sorban, a kozmetikai iparban is megállja a helyét.  Egész lénye azért olyan csodálatos, mert amennyire értékes növény felhasználására nézve, annyira igénytelen termesztési igényeit tekintve.

Fülfű, mennydörgő fű. Mindkét neve a népi hiedelemvilágból maradt ránk. Gyakran háztetőkre telepítették, mert hitték, ez megvédi őket a villámcsapástól (ez az analógiás elgondolás abból a népi logikából eredhetett, hogy a növény ugyanúgy megóvja a házat a mennydörgéstől, mint a fület a zúgástól). Másik neve, a fülfű, már utal valódi gyógyászati felhasználására. Sok faluban alkalmazták a növény frissen gyűjtött présnedvét, melyet a fájós fülbe csepegtetve azonnal megszüntette annak fájdalmát. Leggyakrabban úgy használták, hogy a leszedett leveleit egy rongyba csavarták, összetörték, majd présnedvét étolajjal vagy mandulaolajjal keverték össze, s így csepegtették a fájós fülbe. Másik alkalmazási mód volt, hogy egy vékony cérnára felfűzve lógatták a fülbe.

A népi gyógyászat azonban használja még szemölcsök, égési sebek, rovarcsípés ellen is, szintén a pozsgás leveléből kinyert lédús présnedvét, emellett teáját torokgyulladás, hörghurut, szájnyálkahártya-gyulladás ellen öblögető szerként

Nevezik még Szent Benedek fűnek, Boldogasszony rózsájának, Jupiter szakállának, télizöldnek, házi zöldnek, fülbeeresztő fűnek is.

Virágzó kövirózsa

A kövirózsa évelő, pozsgás (szukkulens) növény. Örökzöld, a törpecserjékhez sorolják.

Gyökere kezdetben főgyökér, majd átvált tarackolóvá. Könnyen és gyorsan megkapaszkodik a legtöbb helyen, főleg háztetőkön- innen ered a népi elnevezése: fali kövirózsa.

A levelei laposak, húsosak, visszás-tojásdad alakúak, a végükön kihegyezve. Tőlevélrózsát fejlesztenek, melyek csillag alakban állnak. Az indák végén hozza a sarjakat, amelyek legyökeresednek.

Virágzati főtengelye mindig a levélrózsa közepéből fejlődik, álernyőben áll, virágzása júliusban van, ezután a legtöbb esetben a levélrózsa elhal, magérés után elpusztulnak.

A világon szinte mindenhol elterjedt, köszönhetően sokrétű felhasználhatóságának, valamint annak, hogy könnyen hibridizálódik, ezáltal számtalan varianciája fellelhető a világ minden táján. Kertek, sziklakertek kedvelt lakója, gyakran telepítik közismert igénytelensége miatt. Az erős téli fagyok hatására kipusztulhat.

 

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.

 

….

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..