A Gertrud Franck féle biokertészkedés alapjai, avagy mit kapunk, ha jól vetünk?

hirdetes

Amikor biokertészkedésről, vagy ökológiai termesztésről beszélünk, sok emberben legelőször a kétely gondolatai ütik fel a fejüket. Biztosan bio? Nem éjszaka permeteznek? Honnan tudom, hogy tutira nincs műtrágyázva? A válasz minden esetben nagyon kézenfekvő! Vagy olyan embertől (kistermelő, háztáji-kertész) vásárolunk, akiben megbízunk, vagy biopiacon ökológiai minősítésű tanúsítványt felmutató termelőtől vásárolunk, vagy magunk termesztünk. Ez utóbbihoz nyújt segítséget a híres Gertrud Franck, akinek öngyógyító kiskertje segítette megannyi kezdő- és haladó egészségesebb életmódra törekvő kisgazda életét!

Forrás: http://cdn.images.express.co.uk/img/dynamic/13/590x/Organic-gardening-summer-tips-821731.jpg

A mai világban, ahol a tömegtermelés miatt az árak minél alacsonyabban tartása óriási méreteket öltött, sok tudatos emberben hamar összekapcsolódik az az egyszerű képlet, miszerint a mennyiség a minőség romlásához vezet. Számos ember otthon alakít ki önálló kis vegyes kertet magának, melynek alapvető célkitűzése a család szükségletének kielégítése. A Franck féle vegyes kert lényege egy olyan mini zöldségeskert kialakítása, melyben nem használunk műtrágyákat, sem növényvédő-, sem pedig gyomirtó szereket, ellenben egész évben takarjuk a talajt haszonnövényekkel, a sorközöket pedig szalmatakarással tesszük járhatóvá és gyommentessé. Emellett olyan növénytársításokat alkalmazunk, melyek riasztják a szomszédos növények kártevőit, kórokozóit, ezzel váltjuk ki a növényvédő szereket, valamint komposztálunk a szerves anyag utánpótlás végett.

Forrás: http://ninaplanck.com/wp-content/uploads/2014/06/soil-mother-child-702×336.jpg

Hogyan kezdjünk hozzá?
Legelső lépésként már kora tavasszal (a bölcsek szerint, amikor már úgy tudunk a területre lépni, hogy nem marad saras a talpunk), lehet spenótot vetnünk, mert amellett, hogy magunknak is learathatjuk a termés egy részét, a maradékot a talajba beforgatva máris kiváltottuk a kora tavaszi trágyázást, hiszen rengeteg szerves anyagot egyből beforgathatunk a talajba. Ezek lesznek a majdani sorközök. 50 cm-s sortávolságokra vessük őket, végig az egész kis vegyes kerten.
Amint kikeltek a pici spenótok, gyorsan és többször menjünk végig a sorközökön horolókapával, hogy a kikelő gyomok ne nyomják el haszonnövényünket. Az ilyenkor már jól kivehető sorközök fogják alkotni tulajdonképpen az az éves valódi sorközöket, melyekbe főnövényeinket ültetjük.

Forrás: https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/51nUzXFOf4L.jpg

Miután kikeltek spenótjaink, szedjük le a nekünk megfelelő mennyiséget, majd a maradékot horolókapával óvatosan kapáljuk ki, ügyelve arra, hogy a sorban maradjanak a növényi maradványok. Ezeket még beforgatni sem muszáj a talajba, mert így is szépen le fognak bomlani, addig is takarják a talaj felületét, így megtartva a nedvességet, valamint akadályozzák a gyomok kibújását.
Kezdődhet a valódi főnövények vetésének időszaka!

A következő cikkemben folytatódik a Gertrud Franck féle öngyógyító kiskertek megvalósításának fő mozzanatai. Megtudhatjátok, mely növény mellé mely társát ültessétek, hogy jó terméshozásra számíthassatok, valamint melyek a nem kívánatos szomszédságok.
Tartsatok velem a következő cikkemben is.

Bordás Melinda
„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

Gertrud Franck féle biokertészkedés alapjai II.rész

1 Trackback / Pingback

  1. A Gertrud Franck féle biokertészkedés alapjai II. – avagy mit kapunk, ha jól vetünk? – OKOS KERTÉSZ MAGAZIN

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Biztonsági megerősítés *