A barackmoly jelentős kártevő! Előzzük meg!

hirdetes

A barackmoly jelentős kártevő! Előzzük meg!

A barackmoly (Anarsia lineatella) az egyik legjelentősebb gyümölcsfa kártevőnk. A rovarok osztályába, azon belül a lepkék rendjébe tartozik rendszertanilag. Igazából nem is a kifejlett imágo, hanem annak lárvája a károsító. Ismert nevei még barackfa-moly, vonalas rügymoly, barackrágó sarlósmoly. Kozmopolita faj, eredetileg Észak-Afrikában és Nyugat-Ázsiában honos. Európa szerte előfordul főleg a Közép-, illetve a Dél-Európai régiókban. Anglia az egyetlen hely, ahol nem lelhető fel, de ez sajnos nem vigasztal minket, Magyarokat. Mivel a melegkedvelő kártevők közé tartozik, ezért nem meglepő, hogy az ország déli részein gyakori a kártétele. Kezdetben, mint faiskolai kártevő tartották számon, mára már az üzemi gyümölcsösök, azon belül is a csonthéjas ültetvények kiemelt károsítója. Annyira mohó kis rovar ő, hogy 1974-ben felkerült a veszélyes kártevők listájára.

Imágo és lárvája (a tényleges kártevő)

A barackmoly kifejlett állapotban 5–7 milliméter nagyságú, két pár szárnyát a lepkék rendjére jellemző viaszpikkelyek fedik. Az imágó alapszíne hamuszürke, a tojás, amit lerak, mindössze 0,5 milliméter hosszú és 0,3 milliméter széles (vagyis jó eséllyel észre sem vesszük). A lárva feje és nyakpajzsa fekete színű, a kikelt hernyó teste fehér, később rózsaszínes árnyalatú. A kifejlett hernyó 8–10 milliméter, színe narancssárga, ami már szemmel látható! Fő tápnövényei a csonthéjasok közül kerül ki. Magyarországon elsősorban az őszibarackban, másodsorban a kajsziban károsít. Általában 1-3 nemzedékes, Magyarország területén időszakos kártevő, de kedvező időjárási feltételek mellett kifejlődhet egy negyedik csonka nemzedék. A rovar számára kedvezőek a meleg, szélcsendes, párás körülmények, viszont a gyakori, heves esőket nem kedveli, így ilyenkor gyérül az előfordulásuk. A nőstény a tojásokat nemzedéktől függően a rügyekre, levelekre, csészelevelekre, hajtásvégekre és a fiatal gyümölcsök felületére helyezi, a levél felületén az erek melletti és a levélnyélen lévő mélyedésekbe, valamint a levéllemezen kialakult kis repedésekbe rakja le.

Épp károsít

A hernyók fejlődési idejének hosszát több tényező befolyásolhatja (hőmérséklet változása, a tápnövény faja, a tápnövény különböző részein való elhelyezkedése). A kifejlett hernyó gubót sző és abban bábbá alakul, maga a bábozódás a fa kérgén, a törzs repedéseiben illetve a visszahajtott levélszél alatt történik. Az imágók napközben a levelek között rejtőzködnek, csak zavarásra repülnek fel – igen gyorsan – és a meleg hajnali órákban rajzanak. Az első nemzedék nőstény egyedei által lerakott tojásokból kikelnek a lárvák, majd a hernyó táplálkozik a növény felületén, bebábozódik, és azután megjelennek az újabb nemzedék kifejlett imágói, amelyek újabb tojásokat helyeznek el. A harmadik nemzedék lárvái a kedvezőtlen hőmérséklet miatt telelőre vonulhatnak. Az imágók első rajzása május és június között, a második és harmadik rajzási időszak júliusban és szeptemberben várható.

A barackmoly kártétele
Kárképe keletkezésének ideje szerint elkülöníthető, ugyanis a hernyók a kárt a megrágott rügyeken, virágokon, hajtásvégeken, fiatal-, és az érő gyümölcsökön okozzák. A lárva a rügyeket, kérget odvasítja, de a nyári lárvanemzedék is károsíthatja a kialakult rügyeket (a kéregbe rágott üreg bejáratánál kéményszerű ürülékhalmaz jelzi a lárva jelenlétét). A hajtás, a hernyó rágása következtében elhervad, barnul és elszárad. A rovar kártételét jelzi még, a hajtás tövénél a fa védekezése folytán megjelenő mézgacseppek is.
A gyümölcsbe rágás helyén kialakult sebeken keresztül, a gyümölcsöt megtámadhatják olyan kórokozó szervezetek, mint például a moníliás fertőzés. A hajtás károsításánál azonban sokkal súlyosabb lehet a gyümölcskárosítás.

A barackmoly elleni védekezés lehetőségei

Védekezhetünk fizikai–mechanikai-, agrotechnikai-, biológiai-, kémiai-, biotechnológiai módszerrel, de a fenti módszerek együttes alkalmazásával és pontos előrejelzéssel érhetjük el a legjobb eredményt. A védekezés egyik módja a biológiai védekezés. Alkalmazhatunk biológiai növényvédő szereket, például: a Bacillus thuringiensis var. kurstaki –t tartalmazó készítményt (Dipel Es, Dipel). A Dipel hatása 7–8 napig tart, élelmezés egészségügyi várakozási ideje 1 nap. Az imágók folyamatos rajzása esetén, célszerű megismételni a védekezéseket. A természetben a molyoknak számos természetes ellensége él. A biológiai védekezés során, ezeket a szervezeteket felhasználva csökkenthetjük a barackmoly populációját. Legjelentősebb parazitoidja az apró termetű szivárvány fürkész. Természetes ellenségei lehetnek még fürkészdarazsak, fürkészlegyek, fátyolkák és a katicabogár is. Sajnos a biológiai védekezés kizárólagos használatával nem lehet megóvni a gyümölcsfáinkat a kártételtől, ezért szükséges az inszekticidekkel (rovarölő szerekkel) való védekezés is.

A rügypattanás előtt vazelinolajjal vagy paraffinolajjal végzett lemosó permetezés gyérítheti az áttelelt hernyókat. Rügypattanás után és a fehérbimbós állapot között a növény felületén lévő tojások és a tevékenykedő lárvák ellen kontakthatású, alacsony hőmérséklet között is hatékony, inszekticidet permetezzünk ki. Sziromhullás után mélyhatású szerves foszforsav észter használata javasolt (például: diazinon). Az első nemzedék lárvái ellen a rovarnövekedést gátló szerek hatásosak (például: diflubenzuron). Házi kertben a kémiai védekezés mellett többféle módszer áll még rendelkezésünkre. A gyümölcsfák törzsére hernyófogó öveket (hullámpapír) kötözhetünk fel. A fa kérge helyett a hernyók az övbe húzódnak, és bábozódnak. Az övet a bábokkal együtt elégethetjük, de pl. hernyó enyv gyűrűket is helyezhetünk a fákra. A telelő lárvákat gyérítheti, ha fagymentes időben 5–7 %-os mésztejjel befestjük a fák törzsét. Kiskerti körülmények között használhatunk riasztó növényeket (például: fokhagyma, körömvirág, sarkantyúka), de permetezhetünk a fákra káliszappant és timsó oldatot (Biola, Nival, Vektafid) is.

Bordás Melinda
„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..