Támad a puszpángmoly hernyója

hirdetes

Néhány óra alatt pusztítják el a bokrokat. Nézd meg, mire figyelj, hogy felismerd a veszélyt!

A  hernyó kb. 4 cm hosszúságú, sárgászöld színű fekete és sárga csíkokkal, fekete pöttyökkel, fehér szőrcsomókkal.
Imádja  a puszpángot. Évente 3 rajzása van. Petéit a levélek fonákjára rakja le, a kikelt hernyók itt élnek és lerágják a leveleket.
Az összerágott levelek, szövedék és nagyméretű szemcsés ürülék árulkodik a jelenlétükről. Leveleket összeszövik és bebábozódnak, majd kirepülnek a lepkék.

Védekezni tavasszal kell ellene. Folyamatosan védekezzünk ellenük, figyeljük a növényeken az árulkodó jeleket! Kiskerti körülmények között általában elegendő a fertőzött növényi részek azonnali eltávolítása és megsemmisítése. Az év folyamán többször is vizsgálni kell a növényeket, mert egészen őszig fertőzhet a faj.

Jó eredményt adhat a hernyók ellen, ha kitinszintézist gátló vegyszert használunk (Dimilin 25 WP 0,05 %), vagy Piretroid (Decis Mega 0,15%), esetleg a Neonikotiond hatóanyagok (Mospilan 20 SP 0,25%) közül is választhatunk. Célszerű keverékben vagy váltogatva használni ezeket a szereket, hogy közvetlen érintkezésre vagy a gyomron keresztül hasson. Fontos, hogy a permetezőszerhez mindig adagoljunk tapadást segítő anyagot (Nonit 0,025%).
Több kezelés szükséges a részleges sikerhez! Javaslom a 2-3-szori kezelést, majd ezt megismételni június-július fordulóján, majd augusztus második felében egy záró kezelést, amely már inkább a jövő év érdekében lesz hasznos.

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Biztonsági megerősítés *