Nashi, japán körte

hirdetes

Dipartimento di Biologia, Università di Trieste - Picture by Andrea Moro - Berlin, Botanischer Garten und Botanisches Museum Berlin-Dahlem, Germania, - Image licensed under a Creative Commons Attribution Non Commercial Share-Alike 3.0 License
A nálunk termesztett körtefajtákat európai szülőkből nemesítették ki. Jellemzőjük, hogy rendszerint nagy méretűek, jellegzetes körte alakúak, bőlevűek, fájuk sokkal ellenállóbb és igénytelenebb. A teljes érés előtt pár héttel leszedve hűtőházban februárig, házikertben decemberig jól tárolhatók.
Három fajtája kapható nálunk, a Kosui, a Hosui és a Nijisseiki.
A Kosui augusztus közepétől szedhető, szeptember elejétől fogyasztható, középnagy gyümölcsű, barnásparás héjjal. Édes, illatos húsú. Fája középerős növekedésű, szeles helyen kissé törékeny. Igen korán termőre fordul. Jó pollenadója a Hosuinak és a Nijisseikinek.
 A Hosui a Kosuinál egy héttel később szedhető, nagy gyümölcsű, aranybronzos színű,
olvadó, lédús, nagyon illatos és zamatos, kissé savas. Meleg, napos helyre ültessük, mert árnyékos helyen vagy hűvös nyáron kevéssé lesz édes. Fája kicsit nagyobb a Kosuiénál.
A Nijisseiki szeptember elejétől szedhető, igen bőtermő fajta. Gyümölcse sárgászöld, sima héjú, közepes méretű. Ropogós, de bőlevű, édeskés, illatos, zamatos. Fája szintén erős növekedésű és korán termőre forduló. Már a második évben terem, de ekkor célszerű a virágokat eltávolítani, mert különben leszakadhatnak az ágak. Igen bőtermő ezért célszerű rendszeresen ritkítani.
A nashi körték idegen megporzást igényelnek, ezért telepítéskor 2, esetleg 3 fajtát kell együtt ültetni. A biztos beporzás érdekében jó, ha van a közelben más, európai körtefajta. Erre a célra a Vilmos körtét vagy pl. a Kosui japánkörte-fajtát választhatjuk. A hazai körtefajtákhoz hasonlóan a nashi is érzékeny a körterozsda betegségre. A beteg leveleket tanácsos összeszedni.
A tartalom nem elérhető.
A sütik használatát az "Elfogadás" gombra kattintva lehet jóváhagyni.

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Biztonsági megerősítés *