Miért barnulnak, száradnak a tuják?

hirdetes

Az öntözésen van a hangsúly ennél a problémánál.

A lombhullás természetes jelenség a tuja esetében is, ami a növények belső felében, az idősebb, árnyékoltabb részeken intenzívebben mutatkozik. Hosszú, enyhe tél után a tavaszi hónapokban fokozottabb lombhullásra számíthatunk.

Ha van rá lehetőség, a kert napos részére telepítsük. Napos fekvésben a növény egyenletesen fejlődik, félárnyékban visszafogottabban növekszik.

A gondozás fő alappillére az öntözés. Nélkülözhetetlen az ültetés utáni eredési fázisban történő rendszeres öntözés. A begyökerezési periódus az első 1-2 év. A legyengült tuják nagyon érzékenyen reagálnak a kártevők, kórokozók támadásaira, ezért fiatal korától gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű vízről.
Tavaszi ültetésnél hetente öntözzük be a növényt alaposan. Nyári ültetésnél naponta locsoljunk, őszi ültetés esetén heti öntözésre van szükség időjárástól függően. Száraz időszakban rendszeresen öntözzünk, használjunk fenyőkérget vagy mulcsot, amely sokáig védi a talajt a kiszáradástól.
A közhiedelemmel ellentétben az örökzöldek többsége nem kifagy, hanem kiszárad. Télen is lassú vegetációt folytatnak, és ha a föld átfagy a gyökérzónájukban, nem tudnak sem vizet, sem tápanyagot felvenni, ezért elpusztulnak. Csapadékszegény télen, fagymentes napokon öntözzük meg a tujákat, hálásak lesznek érte.

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.
Biztonsági megerősítés *