Kora tavaszi hagymások cserépben

A téli szürke borús hétköznapok után melegséggel töltenek el minket a kora tavasszal nyíló csodák, mint a tulipán, a jácint, a nárcisz, a krókuszok, téltemetők, hóvirágok. Nem mindenkinek van azonban kellő nagyságú kertje ahhoz, hogy oda helyezze az őszi munkálatok során a kis virághagymákat. Sokan csak a teraszukra tudnak (vagy éppen hogy a teraszukra szeretnének) kihelyezni ezekből az üde színfoltokból, cserepekben, hogy még hangsúlyosabbak legyenek a tavasz legkorábbi hírhozói. Számukra is van lehetőség, esély a szemet gyönyörködtetésre.

Ezeknek a kora tavaszi hagymásoknak az elültetési ideje azonban most ősszel van. Kérdés, hogy a cserepekben nem fagynak e meg télen a hagymák? Nos, a válasz az, hogy kellő körültekintéssel és védelemmel épp úgy át tudják vészelni a hidegebb hónapokat, mint társaik a talajban. Sőt, egy nagy cserépben akár több féle hagymás növény is összeültethető, lássuk hogyan:

 

Mindig olyan cserépedényt válasszunk, amelynek biztosan van vízelvezető nyílása az alján. A cserép legaljára szórjunk kavicsokat, vagy agyagkavicsokat, ezek azt a célt szolgálják hogy öntözéskor nem a földréteg távozik a csempénkre hanem csak maga a felesleges víz (az agyagkavicsok emellett megszívják magukat vízzel és sokáig nedvesen tartják a földet ezért ha ezt teszünk a cserép aljára kevesebbszer kell majd öntöznünk). Erre a kavicsrétegre helyezzünk jo minőségű, szerves anyagban gazdag földkeveréket. Ha több fajta virághagymát szeretnénk beleültetni, akkor a magasabbra növő hagymásokat (tulipán, nárcisz, jácint) 20cm mélyre helyezzük, az apróhagymásokat (törpe nőszirom, hóvirág, a fürtös gyöngyike, a krókusz, a szellőrózsa és a téltemető) 10cm mélyre ültessük, szigorúan csúcsukkal felfelé.

A tél során számíthatunk kisebb nagyobb fagyokra. Ilyenkor érdemes a cserepeket hungarocell anyagra ráhelyezni, oldalukat szigetelőréteggel befedni (filc, légbuborékos fólia), tetejére pedig vékony légáteresztő fátyolfóliát helyezni. A tél folyamán is kell öntöznünk a földben található virághagymákat, különben kiszáradnak. Igaz, csak ritkán van erre szükség, de a föld sose száradjon ki és kizárólag fagymentes napokon öntözzük meg. Fontos, hogy csak a cserépedényekben lévő virághagymáknak van szüksége öntözésre, a szabadföldbe kiültetett társainak nincsen, hiszen a hóréteg és a talajban található nedvesség éppen elég nekik. Ezért ezeket ne öntözzük meg, csak teraszon lévő társaikat!

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel”

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!