A karácsony illata – a Fahéj

hirdetes

 

Gyermekkoromban édesanyám minden karácsonykor megkért, hogy segítsek neki az adventi készülődésben, amely többek között magába foglalta a mézeskalács szaggatását és egy jó forralt bor készítését, hogy az átfagyott kezű vendégeket kellőképpen meg tudjuk vendégelni. Már abban az időszakban megismerkedtem – az azóta is egyik legkedvesebb fűszeremmel – a fahéjjal. Mert nem elég, hogy kiváló fűszernövény, amely egy háziasszony konyhájából sem hiányozhat, emellett tökéletes gyógynövényünk is, csak tudni kell, milyen nyavalyára alkalmazzuk.

A fahéj természetes előfordulási helye Dél – India, Dél- Vietnám, Kína és Burma. Trópusi, szubtrópusi növény lévén a forró, nedves klímát kedveli, hazánkban nem tudják emiatt termeszteni. 2 fajtáját alkalmazzák fűszernövényként és gyógynövényként (Cinnamomum zeylanicum, C. cassia). A gyógynövény drogjai a fahéj kérge és illóolaja, amelyek tartalmaznak illóolajat, cseranyagokat, gyantát, nyálkát, fahéjaldehideket, eugenolt, linaloolt, kámfort és fahéjsavat. A kínai fahéj kérgének csak a paráját hámozzák le, míg a Ceylandi fahéj kérgének a paráját és az elsődleges kérgét használják fel (ez az egész fahéj, amit a forralt borba is teszünk).

Nem véletlenül minden háziasszony kedvence, ugyanis fűszerként alkalmazva emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő hatással bír. Émelygés ellen igyunk egy bögre fahéjteát, ugyanis a benne található katekineineknek nevezett kémiai vegyületek miatt csillapítja a hányingert. Tipp: Tegyünk egy kis mokkáskanálnyi fahéjat kávénkba, garantáltan segíti az emésztésünket és hihetetlen ízletessé teszi azt , nem mellesleg a gyomorfekély kockázatát is csökkenti. Éppen ezért fogyókúrázóknak kifejezetten javallott, hiszen hatására lassul a gyomor kiürülése, nem érezzük magunkat hamarosan újra éhesnek, illetve evés alatt is gyorsabban alakul ki a jóllakottság érzése, aminek hatására kevesebbet eszünk!

Illóolaja antiszeptikus (kórokozókat ölő), emellett az egyik legkiválóbb koleszterincsökkentőnk és vércukorszint csökkentőnk (cukorbetegeknek ajánlott). A fahéj emeli az inzulint, így a szervezetbe került cukor feldolgozását és elszállítását szervezetünk hatékonyabban tudja elvégezni általa.  Antioxidáns hatása miatt általános immunerősítőként is előszeretettel alkalmazzák. Túlzott fogyasztása ellenben nem javallott, ugyanis olyan anyagok is felhalmozódhatnak általa a szervezetünkben, amelyek káros hatásúak lehetnek hosszú távon (pl. kumain, amely gyomor- és májproblémákhoz vezethet). Kiváló afrodiziákum.

A kozmetikai iparban is régóta felhasználjál, öregedés gátló hatást tulajdonítanak neki, mivel serkenti a véráramlatot, gyulladáscsökkentő, sejtkárosodást csökkentő a magas fenoltartalma végett. Narancsbőr elleni szerekben is fellelhető, a bőrhöz érve melegségérzetet okoz (vérbőséget), így a narancsbőrt okozó sejtek gyorsabban tudnak lebomlani.

 

Látható tehát hogy nem csak otthonunkat tudjuk illatával feldobni, igazi melegségérzetet okoz az adventi időszakban külsőleg és belsőleg egyaránt, így testileg – lelkileg megújulhatunk tőle!

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.




Biztonsági megerősítés *