Karácsony fűszerei 1. – A ROZMARING

A legenda Szűz Máriához kapcsolódik.Jézus születésének éjszakáján Mária rozmaring bokor ágain feküdt. Amikor Jézus megszületett a bokor hirtelen virágba borult, ami decemberben azért elég csodának számíthatott.
Már a középkorban a módosabb házaknál rozmaring ágakat szórtak a padlóra, hogy ahogy járkáltak rajta, egyre erősebben lehetett érezni az illatát.
Ma is a karácsony egyik jellegzetes illata, bár ma már a vanília, a szegfűszeg, a fahéj, a fenyő és citrusok illata vált inkább divattá.

A rozmaring örökzöld, aromás illatú mediterrán növény. A telet nálunk is elviseli, de odafigyelést igényel.
Melegigényes növény, magassága elérheti a 2 métert is.
Szárazságtűrő növény, rothadásra hajlamos a gyökere, ha túl sok nedvességet kap.
Télen elfagyott vesszőket tavasszal vissza kell metszeni. Télen tövét érdemes takarni mulccsal.
Dugvánnyal szaporítható.
Edénybe is ültethető, akkor viszont a teleltetéséről gondoskodni kell. Fagymentes helyet kell keresni számára. Az ideális 6 fok körüli, világos helyiség.

Rozmaringos sertéskaraj

2 kg sertéskaraj (csontos)
1 fej fokhagyma (nagy)
4 gerezd fokhagyma
800 ml ketchup
8 ek méz
15 szem bors
1 kk bors (őrölt)
1 kk oregánó (őrölt)
0.5 tk rozmaring (őrölt)
só ízlés szerint
2 ek worcestershire-szósz

elkészítés

A húst feldaraboljuk, és 1 fej fokhagymával (egyben, pucolás nélkül), sóval és szemesborssal ízesített vízben megfőzzük.
A kechupot, az őrölt borsot, a mézet, 4 gerezd préselt fokhagymát, az oregánót, a rozmaringot és a Worchester-szószt egy tálban összekeverjük.
A húsokat alaposan megkenjük a páclével és egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 190 fokosra.
A húsokat a páclével együtt enyhén megolajozott tepsibe tesszük. Az első 20 percben lefedve, majd kb. 20-30 percig fedő nélkül sütjük, amíg szép barna nem lesz.

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!