Gyümölcseink téli tárolása

Az emberek többsége ma már nem bajlódik a gyümölcsök téli tárolásával, hiszen a hipermarketekben bármikor megvásárolható bármelyik gyümölcs, azt a hamis illúziót keltve bennünk, hogy folyamatosan friss árut vihetünk haza szatyrunkban. Ezek a gyümölcsök azonban szintén hatalmas méretű tárolókban vannak felhalmozva, gyakran vegyszeresen kezelve, hogy könnyebben elálljanak hosszú ideig. Ezek a permetszerek a legtöbb esetben egy alapos megmosás után is rajta maradnak a gyümölcsökön, így tudtunkon kívül folyamatosan mérgezhetjük magunkat, holott éppen egészségünk megőrzése lenne a cél. Érdemes tehát biztos helyről vásárolva (helyi-, bio- vagy őstermelőtől) nagyobb mennyiségben elraktározni a tél során gyümölcseinket, ha helyesen cselekszünk, akkor akár még márciusban is ép, egészséges gyümölcsöt ehetünk. Lássuk a legismertebb télen is tárolható gyümölcseinkkel hogyan bánjunk.

  1. Almák: Az almák utóérőek, vagyis tárolhatóságuknak titka anyagcsere folyamatuk lelassítása. Alacsony hőmérsékleten (1-3 fok), pincében vagy kamrában , esetleg a szabadban veremben, szalmával bélelve tároljuk almáinkat. A pincében ládában elhelyezett almákat mindenképpen nézzük át 2-3 hetente, mert ha egyikük el kezd rothadni, az egész láda áldozatául eshet. Ha spejzünkben 5 foknál melegebb van, akkor valószínűleg hamarabb ráncosodni, puhulni kezdenek a gyümölcsök. Ilyen esetben alkalmazzunk egy nagyon egyszerű trükköt: tegyünk 4-5 db almát egy műanyag zacskóba, majd kössük össze a száját, de szúrjunk bele pár kis lukat (így a szén-dioxid távozni tud, de a páratartalom megmarad). Jonathan almát 2-4 hónapig, Idaredet akár 6-8 hónapig is el lehet tárolni.
  1. Körték: Tévedés, hogy a megmosott, hűtőben tárolt körték tovább elállnak. Érdemes a kamrában a polcokon, egymással nem érintkezve tárolni, vagy a teraszon papírba csomagolva a fagyokig szépen elállnak. Aszalva is lehet mindkettőt tárolni, ekkor ugyanis a gyümölcsben található értékes tápanyagok koncentráltan mind megmaradnak.

 

  1. Dió: A diót érdemes héjastul tárolni, raschel hálóban, felakasztva (egerektől védve) pincénkben, és csak annyit megpucolni, amennyit egyszerre elfogyasztunk belőle. Ha nincs tároló helyiségünk, és pucolásra kényszerülünk, akkor a legoptimálisabb kis zacskókban elhelyezni, és a mélyhűtő gondjaira bízni. Amikor előveszünk egy nagyobb adagot, akkor alaposan olvasszuk ki, kissé pirítsuk meg, majd jól lezárható üvegedényben (molyoktól védve) hosszú ideig frissen tartható.

Jó, ha tudjuk, hogy a gyümölcsök élettani folyamatai a betakarítás után is folytatódnak. Az érés során ezek a gyümölcsök az etilén nevű hormont állítják elő, minek hatására a keményítő és a szerves savak cukorrá alakulnak, a pektin lebomlik, végül a gyümölcs húsa megpuhul. Éppen ezért szedik le a gyümölcsöket még féléretten, így az áruházak polcain már az etilénnel kezelt példányokkal fogunk találkozni.

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

 

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!