Fűszerek a polcainkon

hirdetes

 

Akár kiskertünkben, akár csak otthon az ablakpárkányon van lehetőségünk kertészeti szenvedélyünket kiélni, a legtöbb háziasszony előszeretettel nevelgeti kedvenc fűszernövényeit konyhája közelében. Szerencsére a legtöbb értékes fűszerünk könnyedén termeszthető akár cserépben is, vagy balkonládákban a teraszon, ablakpárkányokban, nem kell, hogy mindenkinek nagy telke legyen ahhoz, hogy a gasztronómiai szenvedélyeit kiélhesse. Most, hogy lassan elmúlnak az utolsó kellemes őszi napok, és betakarítottuk fűszernövényeinket is, lássuk, min dolgoztunk egész évben, mely fűszernek milyen csodálatos élettani hatása van azon kívül, hogy nélkülük az ételeink sokkal sivárabbak lennének! Közös tulajdonságuk, hogy fokozzák az étvágyat, emellett segítik a zsíros ételeink megemésztését az emésztőnedvek kiválasztásának serkentésével.

Bazsalikom: Mindenki ismeri ezt a fantasztikus gyógy-és fűszernövényt, akár nyersen, akár szárítva alkalmazzuk leveleit. Hatása gyomorerősítő, szélhajtó, görcsoldó, tejelválasztást serkentő (kismamáknak ajánlott) valamint idegnyugtató és köhögéscsillapító is lehet. A mediterrán konyha fűszere, de hazánk háziasszonyai is előszeretettel alkalmazzák, bár figyeljünk arra, hogy illóolaj tartalma miatt ne főzzük, csak az utolsó pillanatban tegyünk ételeinkbe.

Citromfű: Ki ne ismerné nyugtató, altató hatása miatt ezt a szinte gyomnövényként is gyorsan elterjedő gyógy- és fűszernövényt. A benne lévő illóolaj (citronellál, citrál), keserűanyagok és cserzőanyagok miatt igen értékes immunerősítő, idegerősítő, görcsoldó, szél- és vízhajtó, lázcsillapító és antivirális tulajdonságokkal rendelkezik. Leggyakrabban teaként alkalmazzák, de fűszerként is bevetik egy-egy izgalmasabb fogás készítésekkor.

Fokhagyma: Gasztronómiai szempontból kötelező tartani belőle otthon, de tudjuk e, hogy ezen kívül élettanilag mennyire kiváló fűszernövényünk? Azon kívül, hogy általános immunrendszer erősítő, gátolja az érelmeszesedést, csökkenti a koleszterinszintet, vértisztító hatású, baktérium- és gombaölő, még a májműködést is elősegíti valamint az egyik legnépszerűbb antioxodáns!

Gyömbér: Bár termeszteni idehaza konyhakertekben nem nagyon szokták, mégis mindenkinél megtalálható a konyhapolcon őrölt formában vagy egészben. Ha egészben vesszük meg, akkor reszeljük le, és áztassuk a gyömbérdarabkákat vízbe (gyömbértea), a legfantasztikusabb náthacsökkentő, vagy alkalmazhatjuk hányinger ellen is. Mivel a curry alkotórésze, ezért szórjuk bátran pl. rizses vagy gombás ételekhez, s itt is ügyeljünk arra, hogy értékes illóolaj tartalma miatt csak a főzés utolsó fázisában (és kis mennyiségben) adagoljuk ételeinkhez.

Fűszerkömény: Erőteljes íze van, a magyar konyha egyik kedvenc ételízesítője. A népi gyógyászat féregűzőként is alkalmazza, illetve puffadás, abnormális gázképződés esetén gyakorol a benne levő flavonoidok és a karvon illóolaj miatt.

Rozmaring: Illóolaja közismerten antibakteriális, antioxidáns hatásokkal bír, emellett a benne található keserűanyagok, flavonoidok, csersav és szaponin miatt a legjobb gyomorerősítő, étvágyjavító és gyulladáscsökkentő gyógy- és fűszernövényünk. Menstruációs görcsök enyhítésére is szokták ajánlani, teáját klimax ellen régóta használják, azonban terhes kismamák mellőzzék a fogyasztását! Külsőleg reumatikus tünetek enyhítésére, izomgörcsök kilazítására krémekben, masszázsolajokban fordul elő. A mediterrán konyha fűszernövénye, friss vagy szárított levél formában.

Csombor: A borsikafűként is ismert kerti fűszernövényünk rengeteg cserzőanyagot, illóolajat, keserűanyagot és gyantát tartalmaz. Antibakteriális és antivirális hatása miatt kedvelik, emellett fokozza a nemi vágyat, mert serkenti a vérkeringést. Általában a borsot helyettesítik vele a konyhában, segíti a zsíros ételek megemésztését. ÁM vigyázat! Csak a főzés befejezése előtt adagoljuk ételeinkhez, különben megkeserítheti annak ízét!

Ánizs: Nyákoldó, köptető, fertőtlenítő hatásai vannak a termés illóolajának. Kisbabáknak szélhajtóként kiváló gyógynövény, valamint kismamáknak is erősen ajánlják, mert a tejelválasztást serkenti. Alkoholos italok gyakori alapanyaga (pl. ouzo a görögöknél, vagy a svédek pálinkája is ánizsos alapú).

Majoranna: Szintén a mediterrán konyha alapfűszere, mert fokozza a gyomornedv termelődését, ezáltal étvágygerjesztő, gyomorerősítő hatással rendelkezik. Nálunk is sikerrel termeszthető mind balkonládában, mind konyhakertben. Hatásai: belsőleg használva bélgörcsoldó, szélhajtó, köhögéscsillapító, vírusellenes, külsőleg reuma ellen kiváló a borogatása.

Szurokfű: Oregánóként is ismeretes ez a fantasztikus gyógy- és fűszernövény. Gyógynövényként teáját légúti megbetegedésekkor használják (köptető, nyákoldó), de hatásos torokgyulladáskor és görcsoldóként is kiváló a teájának fogyasztása. Olaszországban vadon is sok helyen megterem, de hazánkban is felfedezték háziasszonyaink. Likőrök, borok ízesítésére is alkalmas!

Boróka: Nagyon erős fűszernövény, nem szabad belőle túl sokat használni, mert hosszú távon veseelégtelenséget okozhat, mivel fokozza a gyulladásos folyamatokat. Méhizomzat összehúzó hatása miatt kismamák szintén ne fogyasszák! Külsőleg reumás betegségeknél szokták masszázsolajokba belekeverni, nagyon finom lekvár főzhető!

Bordás Melinda

„Kert…szívvel. Kert…ésszel.”

Legyél az első hozzászóló!

Küldj üzenetet!

Az email címed nem lesz látható.




Biztonsági megerősítés *